Techinside Google News
Techinside Google News

Dünyanın ilk robot diş hekimi göreve başladı!

Perceptive adlı teknoloji şirketi, geliştirdiği yapay zeka destekli robotla diş hekimliğinde çığır açtı.
- Advertisement -

Diş hekimliği alanında devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı. Perceptive isimli firma tarafından geliştirilen tam otomatik robot diş hekimi, dünyada ilk kez bir insan üzerinde operasyon gerçekleştirdi. Şirket, resmi sitesinde “Modern diş hekimliği ile tanışın” sloganıyla tanıttığı bu sistemin, gelişmiş görüntüleme, yapay zeka ve robotik alanındaki yeniliklerle diş hekimlerinin daha fazla hastaya bakmasına yardımcı olacağını belirtiyor.

Perceptive’in CEO’su ve Kurucusu Dr. Chris Ciriello, robot diş hekimi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Dünyanın ilk tam otomatik robotik dental prosedürünü başarıyla tamamladığımız için heyecanlıyız” dedi. Bu yenilikçi robot, yapılan operasyonu normal bir diş doktorundan sekiz kat daha hızlı tamamladı. Yapay zeka temelli altyapısıyla dinamik olarak çalışan robot, şu aşamada halen insan gözetiminde görev yapıyor. Bir dişin kaplama için hazırlanma sürecini iki saatten on beş dakikaya indirebilen bu sistem, diş hekimliğinde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

Öte yandan, bu robotik sistem için henüz FDA’den onay alınmış değil. Robotun çalışma prensibini ve hassasiyetini gözler önüne seren videoda, cihazın adeta çok hassas bir CNC makinesi gibi çalıştığı görülüyor.

Sağlık alanında dikkat çeken diğer bir gelişme ise Sony imzalı mikrocerrahi ameliyat robotu oldu. Halen prototip testleri yapılan bu sistem, otomatik olmamakla birlikte gerçek cerrahlar tarafından yönetiliyor. Sony’nin hazırladığı ve özellikle mısır tanesi üzerine dikiş atılan videoyla dikkat çeken robotik sistem, kalem benzeri çok eksenli bir kontrol sistemiyle çalışıyor. Cerrahların yaptıklarını stereoskopik temelli bir 4K 3D kamera sistemi üzerinden OLED ekranlarda(VR başlık gibi göz yaslanarak kullanılıyor) izlemelerini sağlayan mikrocerrahi ameliyat robotu, küçük yapısıyla öne çıkıyor ve önümüzdeki dönemde gerçek kullanıma alınması planlanıyor.

Son yıllarda bu tarz robotların sağlık sektöründe kullanımının arttığı gözlemleniyor. Hem diş hekimliği hem de cerrahi alanlarında robot teknolojisinin getirdiği yenilikler, sağlık hizmetlerinin hızını ve hassasiyetini artırarak yeni bir çağın başlangıcını işaret ediyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir