Techinside Google News
Techinside Google News

Güneş enerjisi ve LED’ler sanılandan daha büyük potansiyel sunuyor!

Teksas İleri Hesaplama Merkezi'nden bilim insanları, perovskitlerin güneş ışığını elektriğe dönüştürmek için neden bu kadar iyi bir malzeme olduğunu atomik düzeyde anlamaya başladılar. Süper bilgisayar kullanılarak yapılan bu keşif, "elektronlar ve atomlardan oluşan kuazi parçacıklarda polaron olarak adlandırılan girdap yapıları" buldu.
- Advertisement -

Amerika genelindeki enerji kullanıcıları için önemli olan, bu bulguların yeni güneş hücreleri ile LED aydınlatmalar geliştirmeye yardımcı olabileceği ve “aydınlatmanın geleceğini yeniden şekillendirme” potansiyeline sahip olduğu iddiası.

Çalışmanın ortak yazarı ve Teksas’taki Oden Enstitüsü’nde Kuantum Malzemeleri Mühendisliği Merkezi’nin direktörü olan Feliciano Giustino, “Bu polarlar çok ilginç desenler gösteriyor. Atomlar, elektronun etrafında dönerek daha önce hiç gözlemlenmemiş girdaplar oluşturuyor.” dedi.

Halide perovskitler, kristal yapılı mineral ailesi olarak güneş panellerinde silikonun yerini alması beklenen bir malzeme olarak birçok uzman tarafından övgü alıyor. Bunun başlıca nedenleri, bu malzemenin verimliliği ve düşük üretim maliyeti potansiyelidir.

ABD Enerji Bakanlığı, bu malzemenin uygulamasının kısa bir operasyonel ömrü nedeniyle engellendiğini rapor ediyor. Diğer uzmanlar, perovskitleri silikon ile birleştirerek panellerde kullanıyor ve iyi sonuçlar elde ediyor. Giustino’ya göre, polarlar veya “yük kümeleri” perovskitlere benzersiz özellikler kazandırıyor.

Bu araştırmada, polaron atomları elektronların etrafında dönerek girdaplar oluşturuyor. Elektronlar, ışık fotonlarıyla çarpıldığında heyecanlanıyor ve bu girdaplar, elektronları daha uzun süre bu durumda tutabiliyor. Giustino, “Bu garip girdap yapısının, elektronun heyecanlanmamış enerji seviyesine geri dönmesini engellediğini düşünüyoruz.” dedi. Parçacık hareketi, güneş ışığını güce dönüştürmek için gereklidir.

Bu, yenilenebilir ve daha temiz enerjiyi halka daha erişilebilir hale getiren güneş hücresi yenilikleri için heyecan verici bir dönem. Teknoloji, evlere, cihazlara ve araçlara daha uygun maliyetle elektrifikasyon sağlıyor. Federal hükümet teşvikleri ile evde bir güneş enerjisi kurulumu maliyetinde %30 tasarruf edilebiliyor.

Teksas perovskit araştırması, LED’leri iyileştirebilirse, evde daha fazla tasarruf sağlamaya yardımcı olabilir. Daha iyi ampuller, en az 40 ışık değiştirildiğinde ev sahiplerine yılda ortalama 600 dolar tasarruf sağlıyor. Ayrıca, LED’ler diğer türlerden yaklaşık beş kat daha az ısı tutucu hava kirliliği üretiyor. Bu, artan kanser ve diğer hastalık riskleriyle ilişkilendirilen gezegen ısınmasına neden olan dumanları azaltır.

Giustino, ekibinin bulgularının, polaronları ve bunların perovskitte elektronlar ve fotonlarla etkileşim şeklini tanımlamaya yardımcı olan son derece gelişmiş bilgisayarlar olmadan mümkün olmayacağını söyledi.

Malzeme, güneş ışığını %25 verimlilik oranıyla elektriğe dönüştürerek hızla ilerlemiştir. MarketWatch, piyasadaki silikon kullanan çoğu güneş panelinin %23’ün altında oranlara sahip olduğunu bildiriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir