Avustralyalı araştırmacılara göre, Nisan 2024’te çevrimiçi olması planlanan bir süper bilgisayar, insan beynindeki tahmini işlem hızına rakip olacak. DeepSouth adlı makine saniyede 228 trilyon işlem gerçekleştirebiliyor. Bu, sinir nöron ve sinaps ağlarını insan beyni ölçeğinde simüle edebilen dünyanın ilk süper bilgisayarı.
Nöromorfik bilgisayarlar ve gelecek hedefleri
DeepSouth, insan beyninin biyolojik süreçlerini taklit etmeyi amaçlayan nöromorfik bilişim anlamında bilinen bir yaklaşıma ait. Batı Sidney Üniversitesi’ndeki Uluslararası Nöromorfik Sistemler Merkezi’nden yönetilecek. Bununla birlikte beynimiz bildiğimiz en şaşırtıcı bilişim makinesi. Beyin, hesaplama gücünü trilyonlarca bağlantı (sinaps) aracılığıyla etkileşim kuran milyarlarca küçük birime (nöron) dağıtıyor. Yalnızca bir buzdolabı ampulünün kullandığı güce ihtiyaç duyuyor. Buna rağmen dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarıyla rekabet edebiliyor.
Bununla birlikte süper bilgisayarlar genellikle çok fazla yer kaplayacak ve büyük miktarda elektrik gücüne ihtiyaç duyacak. Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olan Hewlett Packard Enterprise Frontier, saniyede bir kentilyondan biraz fazla işlem yapabiliyor. 680 metrekare (7.300 ft kare) alanı kaplıyor ve çalışması için 22,7 megawatt (MW) gerekiyor.
Beyinlerimiz, sadece 1.3-1.4 kg ağırlığında. Sadece 20 watt güçle saniyede aynı sayıda işlem yapabiliyor. Diğer şeylerin yanı sıra, nöromorfik bilgisayarlar bu inanılmaz verimliliğin sırlarını çözmeyi amaçlıyor.
30 Haziran 1945’te matematikçi ve fizikçi John von Neumann, yeni bir makinenin, Elektronik Ayrık Değişken Otomatik Bilgisayar’ın (Edvac) tasarımını açıkladı. Bu, modern elektronik bilgisayarı bildiğimiz haliyle etkili bir şekilde açıkladı. Onlarca yıldır, bir mikroçipteki transistör sayısı yaklaşık her iki yılda bir iki katına çıktı. Moore Yasası ismiyle bilinen gözlem etkili oldu. Böylelikle, daha küçük ve daha ucuz bilgisayarlara sahip olmamızı sağladı. Ancak, transistör boyutları artık atom ölçeğine yaklaşıyor. Bu küçük boyutlarda, aşırı ısı üretimi bir sorundur, aynı zamanda transistörlerin işleyişine müdahale eden kuantum tünelleme adı verilen fenomen de öyle.