Techinside Google News
Techinside Google News

Apple Huawei’nin yükselişiyle pazar payını kaybediyor

Apple'ın Çin'deki akıllı telefon pazarındaki hakimiyeti, yerli üreticilerin yükselişiyle sarsılıyor.
- Advertisement -

Canalys verilerine göre, Apple‘ın 2024‘ün ikinci çeyreğinde Çin‘deki akıllı telefon sevkiyatları, Huawei gibi rakiplerin artan rekabeti nedeniyle %6,7 oranında düşüş yaşadı. Geçen yılın aynı çeyreğinde 10,4 milyon birim olan sevkiyat, bu yıl 9,7 milyon birime geriledi.

Bu düşüş, Apple‘ın üçüncü büyük pazarında karşılaştığı zorlukları gözler önüne seriyor. Canalys verileri, Apple’ın pazar payının 2023‘ün aynı çeyreğinde %16‘dan %14‘e gerilediğini ve Apple’ın Çin akıllı telefon pazarındaki sıralamasının üçüncü sıradan altıncı sıraya düştüğünü ortaya koydu.

Buna karşılık, Huawei‘nin akıllı telefon sevkiyatları, Nisan ayında yeni Pura 70 serisinin piyasaya sürülmesiyle desteklenerek bu çeyrekte yıllık bazda %41 artışla 10,6 milyona yükseldi. Canalys’e göre, genel olarak Çin‘in akıllı telefon sevkiyatları çeyrekte %10 arttı. Vivo %19‘luk pazar payıyla en büyük satıcı olurken, onu sırasıyla %16, %15 ve %15 ile Oppo, Honor ve Huawei takip etti.

Canalys araştırma analisti Lucas Zhong, “Yerli üreticiler tarihte ilk kez Çin anakara pazarında ilk beş sırayı alarak pazar liderliğini gösterdiler,” dedi. “Öte yandan Apple, Çin pazarında büyüme baskısıyla karşı karşıya ve aktif olarak kanal yönetimini optimize etmeye odaklanıyor.”

Huawei, geçtiğimiz Ağustos ayında, küresel yonga seti tedarik zincirine erişimini kesen ABD yaptırımlarına meydan okuyarak, yerli üretim bir yonga ile çalışan bir cihazın piyasaya sürülmesiyle üst düzey akıllı telefon segmentine geri dönüş yaptı. Apple, satışlarını artırmak amacıyla bu yıl tüketicileri cezbetmek için indirim çabalarını hızlandırdı. ABD’li şirket Mayıs ayında agresif bir kampanya başlatarak Şubat ayındaki bir önceki promosyonun ölçeğini iki katına çıkardı ve belirli iPhone modellerinde 2.300 yuan‘a (318,84 $) varan fiyat indirimleri sundu.

Analistler, Huawei‘nin güçlü performansının yıl boyunca devam etmesini bekliyor. Kanadalı araştırma şirketi TechInsights, bu yılın başlarında Huawei’nin Çin’deki toplam akıllı telefon sevkiyatının 2024 yılında 50 milyon adediaşacağını ve Pura 70 serisinin bu sevkiyatın 10 milyonunu oluşturacağını öngörmüştü. TechInsights, bunun Huawei’yi 2023’te %12 olan pazar payını %19‘a çıkararak 1 numaralı satıcı haline getireceğini belirtti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir