Techinside Google News
Techinside Google News

Proton, güvenliğe çağ atlatan yeni ürününü tanıttı!

Proton, kriptografi odaklı hizmetleriyle tanınan bir İsviçre şirketi olarak, ilk kripto para ürünü olan Proton Cüzdan'ı piyasaya sürdü.
- Advertisement -

Güvenli e-posta, VPN ve depolama hizmetleriyle bilinen Proton, şimdi de kullanıcıların Bitcoin‘le daha kolay işlem yapmaya başlamasını sağlamak amacıyla tasarlanan bu cüzdanla kripto para dünyasına adım atıyor.

Proton Cüzdan, şu an için sadece Bitcoin’i destekliyor; ancak şirket, kullanıcı geri bildirimlerine göre gelecekte daha fazla para birimini desteklemeyi planladığını açıkladı.

Ürün, kullanıcıların özel anahtarlarının kontrolünü ellerinde tutmalarını sağlayan, kendi kendini saklayan bir saklama cüzdanı. Genel olarak, kripto para gönderirken işlemi onaylamak için bir çift genel ve özel anahtar kullanmanız gerekiyor; cüzdan, gönder butonuna bastığınızda bu işlemi arka planda gerçekleştiriyor.

Coinbase, Binance veya Kraken gibi kripto para borsaları, bu karmaşıklığı kullanıcılar adına halleder ve işlemleri imzalayabilir. Proton, MetaMask, Ledger’ın donanım cüzdanları veya birçok saklama cüzdanı gibi, özel anahtarlarınızın yedeği olarak bir kurtarma ifadesi kullanıyor. Örneğin, cihazınızda bir Bitcoin cüzdanı kurup sonra cihazınızı kaybederseniz, kurtarma ifadenizi başka bir cihaza girerek Bitcoin cüzdanınızı kurtarabiliyorsunuz.

Bu tasarımla şirket, müşterilerinin dijital varlıklarına erişemez. Şirket hacklense veya hizmeti durdurulsa bile, kullanıcılar varlıklarını kurtarabilir ve başka bir cüzdana transfer edebilir. Merkezi bir borsa çöktüğünde ise kripto varlıklarınız kaybolabilir. Proton Cüzdan açık kaynaklı ve üçüncü bir firma tarafından denetlendi.

Proton Cüzdan, Proton Visionary Plan’ı için ödeme yapan kullanıcılar tarafından erken erişimle kullanılabilir. Visionary Plan, şirketin tüm ürünlerinin premium sürümlerine erişim sağlıyor ve aylık $39.99 (yıllık ödeme yapıldığında aylık $29.99) maliyeti var. Proton Cüzdan, web uygulaması olarak, iOS ve Android’de mevcut olacak.

Kapsamlı kripto kuralları

Cüzdan’ı diğer kripto cüzdanlardan ayıran en önemli özellik, şirket ekosistemi ile entegre olması. Bu, kullanıcıların uzun genel anahtarları kopyalayıp yapıştırmak zorunda kalmadan, e-posta adreslerini kullanarak kripto varlıklarını diğer Proton Cüzdan kullanıcılarına gönderebileceği anlamına geliyor. Proton, müşterilerin fiat para birimi kullanarak kolayca Bitcoin satın alabilmeleri için Banxa ve Ramp gibi üçüncü taraf şirketlerle ortaklık kurdu.

Proton’un kurucu ortağı ve CEO’su Andy Yen, “Bitcoin’in topluma olan değeri, işlem yapma zorluğu ve güvenlik endişeleri nedeniyle engellendi; Proton Cüzdan’ı özellikle bu iki sorunu çözmek için tasarladık. Proton Cüzdan’ın Bitcoin’i e-posta yoluyla destekleyebilmesi, PayPal kadar kolay Bitcoin işlemleri yapmayı sağlarken Bitcoin’in merkeziyetsiz ve kendini saklama doğasını korur.” dedi.

Cüzdan, her yeni kişiyle varlık gönderildiğinde veya alındığında genel adresleri döndüren ilginç bir gizlilik odaklı özelliğe sahip. Bu şekilde, belirli bir genel adresle ilişkilendirilen tüm geçmiş işlemleri izlemek için bir blok zincir gezgini kullanamazsınız.

Proton, 2014’teki ilk kitlesel fonlama kampanyasında Bitcoin’in faydalarını gördü. Yeni müşteriler, PayPal’ı bir ödeme seçeneği olarak kullanarak premium bir hesap açabiliyordu; ancak PayPal, hesap üzerinden geçen büyük miktardaki para nedeniyle Proton’un hesabını geçici olarak dondurdu. Şirket, kitlesel fonlama kampanyasının geri kalanı için kredi kartı ve Bitcoin ödemelerine yöneldi.

Genel olarak, şirket bu kripto cüzdanıyla tekerleği yeniden icat etmiyor, ancak ilk kez bir kripto cüzdanı oluşturmak isteyenler için sağlam bir seçenek sunuyor. Kripto paralar genellikle polarize edici bir konu olduğundan, Proton Cüzdan’ın gelecekte şirketin marka imajına zarar verip vermeyeceği merak konusu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir