Techinside Google News
Techinside Google News

Sanayi ve teknoloji bakanı Kacır’dan yerli çip üretim tesisi müjdesi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, yerli ve milli çip üretim tesisinin kurulacağını açıkladı.
- Advertisement -

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, elektrikli otomobiller, yenilenebilir enerji sistemleri ve beyaz eşya sektörleri için yerli ve milli çip üretim tesisi kurulacağını duyurdu. Bakan Kacır, açıklamayı TÜBİTAK’ın 61. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni’nde yaptı.

Yeni çip üretim tesisi, önümüzdeki dönemde temeli atılacak ve ilk olarak 110 nanometre teknolojisi ile üretime başlanacak. Daha sonra, 65 nanometre teknolojiye geçiş yapılacak. Bakan Kacır, “Temelini atacağımız yeni çip üretim tesisimizle, başta elektrikli araçlar olmak üzere, yenilenebilir enerji sistemlerinin ihtiyaç duyduğu tüm çipleri ve beyaz eşya gibi sektörlerde kullanılan hassas sensörleri yerli ve milli olarak üreteceğiz,” dedi.

Yerli çip üretimi için Katar ile iş birliği yapılacak. Türkiye, Hamad Bin Halife Üniversitesi ile anlaşma imzaladı. 65 nanometre çip üretim hattı için gerekli olan 30 milyon dolarlık makineler, Hamad Bin Halife Üniversitesi tarafından temin edilecek. TÜBİTAK BİLGEM ise makinelerin kurulumu ve tesisin işletilmesinden sorumlu olacak. Makine ekipmanlarının Gebze kampüsüne getirilmesinin ardından, 12 ay içinde Türkiye’de ilk 65 nm çip üretiminebaşlanması planlanıyor.

Bu tesis, iki ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik komponentleri üretip pazara sunacak ve milli hasılaya, cari açığın azaltılmasına ve istihdama katkı sağlayacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir