Artık pek çok girişimcilik ödülünün verildiği bir dünyada yaşıyoruz. Çeşitli STK’lar tarafından verilenler, girişimcilik odaklı lokal ya da uluslararası platformlar… Hemen hepsinin benzer niteliklerde bir ödül programı bulunuyor.
Bu ödüllerin veren kurum ve nitelik açısından farklı olanlarından biri ise Avrupa Komisyonu’nun 2006 yılından bu yana düzenlediği “Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri”. Bu yılki başvuruların alınmaya başlandığı yarışmaya Türkiye’den katılmak isteyenlerin KOSGEB üzerinden ilerlemesi gerekiyor. KOSGEB, Türkiye’nin yarışma programına dahil olduğu 2011’den bu yana ülkemizdeki aracı kurum olarak yetkilendirilmiş durumda.
Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile İzlanda, Norveç, Sırbistan ve Türkiye’nin dahil olduğu yarışmada her ülkeden iki aday kabul ediliyor. Oluşturulan uluslararası jüri, ülkelerden gelen başvuruları değerlendirerek o yılın kazananlarını belirliyor. Jüride iş dünyası haricinde üniversitelerden temsilciler, Avrupa Komisyonu Başkanlığı’nı yürüten ülke temsilcileri ile bir önceki yıl ödül alan kurum ve kuruluşların temsilcilerinin olduğu 7 kişi yer alıyor.
Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri’ne yerel, bölgesel vve ulusal kamu kurum ve kuruluşları haricinde KOİ ya da PPP olarak bilinen kamu – özel ortaklıkları ile üniversiteler başvurabiliyor. Toplam 6 kategoride ödüllerin sahiplerini bulacağı organizasyonda ayrıca tüm kategoriler arasında seçilecek en yaratıcı ve en ilham verici girişimcilik uygulaması da Jüri Büyük Ödülü’nün sahibi olacak.
Ödül kategorileri
Girişimcilik ruhunun geliştirilmesi: Özellikle gençler ve kadınlar arasında girişimcilik ruhunu ve kültürünü oluşturmayı amaçlayan faaliyet ve uygulamalar.
Yeteneklere yatırım yapmak: Girişimcilik becerilerinin ve mesleki, teknik ve yönetsel becerilerin geliştirilmesine yönelik uygulamalar.
Girişimcilik ortamının geliştirilmesi: İşletmelerin kuruluşunu ve gelişimini desteklemeye, yasal ve idari süreçleri basitleştirmeye ve “önce küçük olanı düşün” prensibini KOBİ’lerin yararına uygulamaya yönelik yenilikçi politikalar ve uygulamalar.
İşletmelerin uluslararasılaştırılmasının desteklenmesi: İşletmelerin ve özellikle KOBİ’lerin hem Avrupa içindeki hem de Avrupa dışındaki pazarlarda yer alan fırsatlardan faydalanmasına yönelik teşvik edici politikalar ve uygulamalar.
Kaynak etkinliğinin ve çevre dostu pazarların gelişiminin desteklenmesi: KOBİ’lerin çevre dostu pazarlara erişimini destekleyen ve çevreye duyarlı becerilerin geliştirilmesi, eşleştirilmesi ve finanse edilmesi gibi kaynak etkinliğini geliştirmeye yardımcı olan politikalar ve uygulamalar
Sorumlu girişimcilik: Küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında ortak sosyal sorumluluğu teşvik etmeye yönelik uygulamalar. Aynı zamanda özellikle uzun dönemli işsizler olmak üzere işsizler, yasal göçmenler, engelliler ve etnik azınlıklar gibi dezavantajlı gruplar arasında girişimciliğin teşvik edilmesine yönelik uygulamalar.
Yarışma hakkında daha fazla bilgi ve başvuru formu için Avrupa Komisyonu ve KOSGEB‘in sitelerini ziyaret edebilir, geçen yılın kazananlarını görmek için bu dokümanı indirebilirsiniz.