Stanford Üniversitesi‘nde bir grup bilim insanı tarafından yapılan çalışma, hem kurumsalda hem de konutlarda güneş enerjisi kurulumlarının sayısının arttığı bir döneme denk geliyor. Applied Physics Letters dergisinde 2 sene önce yayınlanan araştırmaya ek olarak yapılan konuşlandırma deneylerine göre, standart güneş panelleri gün boyunca elektrik sağlayabilirken, bu cihaz “hem gündüz hem de gece için sürekli yenilenebilir bir güç kaynağı” olarak hizmet verebilir.
Cihaz, ortam havası ile güneş paneli arasındaki küçük sıcaklık farkından elektrik çekebilen bir termoelektrik jeneratör içeriyor. Çalışmada, “Yaklaşımımız, güneş paneli hücresi kurulumlarının popülerlik kazandığı şebeke dışı ve mini şebeke uygulamalarında gece bekleme aydınlatması ve gücü sağlayabilir” denildi. Mini-şebeke uygulamaları bağımsız elektrik şebekelerini ifade ediyor ve bunlar, şebekeyi genişletmek için çok küçük olan alanlarda veya şebekeye erişim çok uzak olduğunda kullanılabilir.
Güneş enerjisi kurulumları tüm dünyada hızla artıyor. Örneğin Solar Energy Industries Association (SEIA) ve Wood Mackenzie tarafından yayınlanan verilere göre ABD, güneş enerjisi kurulumlarında 5 milyon sayısını geride bıraktı. SEIA Başkanı ve CEO’su Abigail Ross Hopper, “Bugün Amerika’daki evlerin %7’sinde güneş enerjisi var ve bu sayının 2030 yılına kadar %15’in üzerine çıkması bekleniyor. Güneş enerjisi, toplulukların daha temiz hava solumasını ve daha sağlıklı yaşamlar sürmesini sağlayarak, şebekedeki baskın elektrik kaynağı haline geliyor,” demişti.
Benzer bir biçimde Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründe son dönemde yaşanan hızlı büyüme ve Nisan ayında kaydedilen rekor aylık kapasite artışı, ülkedeki enerji dönüşümü ve sürdürülebilirlik çabalarının bir göstergesi olarak dikkat çekiyor. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, Nisan ayı sonunda ülkenin güneş enerjisi kurulu gücü 13,9 gigavata yükseldi. Bu, Mart ayına göre 1,3 gigavatlık bir artışı temsil ediyor.
Kurumsal binalar ve konutlara yapılan kurulumların yanı sıra, güneş paneli kurulumları çok farklı ve enteresan uygulamalara da sahne oluyor. Örneğin İspanya’nın Valencia şehri hem yaşayanları hem de ebediyete intikal edenleri biraz daha güneşli hissettirecek bir hamleyle, mezarlıklarını yenilenebilir enerjinin hareketli merkezlerine dönüştürmeye başlamıştı. Proje tamamlandığında 6,658 güneş paneli İspanya güneşinin tadını çıkarıyor olacak. Bu donanım belediye binalarına güç sağlamaya ve 1,000 adet düşük gelirli haneye enerjinin dörtte birini sağlamaya yetecek.