Techinside Google News
Techinside Google News

NASA, uzay yürüyüşlerini süresiz olarak iptal etti!

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) planlanan uzay yürüyüşünü, giysi soğutucu sızıntısı nedeniyle iptal etti.
- Advertisement -

NASA, uzay yürüyüşünü iptal etme kararını, tam astronotlar ISS’nin kapısından çıkmaya hazırlanırken duyurdu.

NASA astronotları Tracy Caldwell Dyson ve Mike Barratt, ISS dışında yapacakları planlanan 6.5 saatlik uzay yürüyüşünü durdurmaları talimatını 08:52’de aldı. İkili, 08:46’da giysilerindeki dahili güce geçiş yaparak uzay yürüyüşüne teknik olarak başlamıştı. İptalin ardından astronotlar, 09:51’de ISS’ye geri dönerek uzay yürüyüşünü resmen sonlandırdı.

NASA’nın canlı yayınında, giysilerini dahili güce hazırlarken “kelimenin tam anlamıyla her yerinde su” olduğu bildirildi. Dyson, sızıntının kendi uzay giysisindeki bir servis ve soğutma hortumundan (SCU) geldiğini belirtti. Durum ciddiydi, ancak sızıntı nedeniyle astronotlar tehlike altında değildi. NASA, iptal sonrası kısa bir resmi açıklama yaptı ve daha fazla bilginin ajansın ISS blogunda paylaşılacağını ekledi. NASA Televizyonu’nda yapılan açıklamada, Dyson’ın giysisinde ne kadar su kaldığının belirsiz olduğu ve bu nedenle önlem olarak iptal kararı alındığı belirtildi.

Dyson, “Buz kristallerinin oradan aktığını görebiliyordum ve adeta bir kar makinesi gibi, o portta buz oluşuyordu.” dedi. SCU, astronotlar EVA için son hazırlık aşamalarını tamamlarken ISS hava kilidine bağlanmak için tasarlanmıştır. Sızıntı meydana geldiğinde astronotlar hala kapıdaydı, dış kapı açıktı, ancak uzay yürüyüşü iptal edildikten kısa bir süre sonra kapatıldı. Astronot Butch Wilmore, NASA’nın canlı yayınında, “Oldukça etkileyici bir kar fırtınasıydı.” dedi.

Bu, bu özel uzay yürüyüşünün ikinci kez ertelenişiydi. Daha önce 13 Haziran’da Matt Dominick ve Tracy Dyson’dan oluşan başka bir ekip, Matt Dominick’in “uzay giysisi rahatsızlığı” nedeniyle yürüyüşü ertelemişti. 2 Temmuz’da planlanan başka bir uzay yürüyüşü de var, ancak bu koşullar altında bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsiz.

Toplam uzay yürüyüşü süresi, giysilerin dahili güce geçişi ile mürettebat hava kilidinin yeniden basınçlandırılması arasında geçen süreye göre 31 dakika olarak kaydedildi.

Bu, Tracy Dyson’ın toplam EVA süresini dört uzay yürüyüşü boyunca 23 saat 20 dakikaya ve Mike Barratt’ın toplam süresini üç EVA boyunca 5 saat 37 dakikaya getirdi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir