Techinside Google News
Techinside Google News

Intel Olimpiyat Oyunları için Athlete365’i geliştirdi!

Intel, olimpiyatlar için özel geliştirdiği ve sporculara yardımcı olması planlanan Athlete365 platformunu tanıttı
- Advertisement -

Intel, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Seekr ve Red Hat temsilcileri, 17 Temmuz 2024 tarihinde düzenlenen bir yuvarlak masa toplantısında bir araya geldiler. Söz konusu toplantıda Intel, yaklaşan olimpiyat oyunları çerçevesinde sporcular için yapay zekâ ile hazırlanan özel platformunu tanıttı. Organizasyonun resmi yapay zekâ platform ortağı Intel Nisan ayında da izleyiciler için sunacağı yenilikleri gözler önüne sermişti.

Toplantıda Intel, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile yaptığı işbirliği ve endüstri odaklı Retrieval-Augmented Generation (RAG) çözümü hakkında detayları paylaştı. Intel başkan yardımcısı ve Veri Merkezi ve Yapay Zekâ Grubu genel müdürü Justin Hotard, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile ortaklığımız sayesinde yapay zekâyı erişilebilir kılmaya olan bağlılığımızı gösteriyoruz. İnovasyonu ve yaratıcılığı teşvik eden ve geliştiricilerin ve işletmelerin somut sonuçlar elde etmelerini sağlayan özel yapay zekâ çözümleri oluşturmalarına olanak tanıyan açık bir oyun alanını teşvik ediyoruz,” dedi.

Intel Athlete365 ne vaat ediyor?  

Proje kapsamında geliştirilen Athlete365, Olimpiyat Oyunlarına katılmaya hak kazanan farklı dil ve kültürlere sahip yaklaşık 11.000 sporcunun oyun alanında gezinmesine ve kural ve yönergelere uymasına yardımcı oluyor.  Intel Gaudi hızlandırıcıları ve Xeon işlemcileri tarafından desteklenen bir RAG çözümü olan Athlete365, sporcuların sorularını ve etkileşimlerini ele alabiliyor ve sporcuların Paris’teki Olimpiyat Köyü’nde kaldıkları süre boyunca talep üzerine bilgi sunarak antrenman ve yarışmaya odaklanmalarını sağlıyor.

GenAI çözümleri maliyet, ölçek, doğruluk, geliştirme gereksinimleri, gizlilik ve güvenlik gibi zorlukları beraberinde getiriyor. RAG bu anlamda oldukça önemli bir GenAI iş yükü çünkü şirketlerin özel verilerden güvenli bir şekilde yararlanmasına olanak tanıyarak yapay zekâ çıktılarının güncelliğini ve güvenilirliğini artırıyor.

GenAI RAG çözüm mimarisi nasıl çalışır?

Intel, kolay RAG dağıtımı için açık kaynaklı, birlikte çalışabilir bir çözüm oluşturmak üzere sektör ortaklarıyla birlikte çalışıyor. GenAI çözümü, Kurumsal Yapay Zekâ için Açık Platform (OPEA) temeli üzerine inşa edilmiş, endüstri odaklı, kullanıma hazır, üretime hazır bir RAG çözümü.

GenAI anahtar teslim çözümü, işletmelerin veri merkezlerinde RAG çözümlerini dağıtmak için kolaylaştırılmış bir yaklaşım sunarken, birden fazla OEM sistemi ve endüstri ortağı tarafından sunulan bir katalogdan bileşenleri entegre ederek son derece esnek ve özelleştirilebilir olacak şekilde tasarlanmış durumda.

Intel için sırada ne var?

En son yapay zekâ bilgi işlem teknolojisine erişimi artırmak, işletmelerin GenAI ile kritik iş sonuçlarını sağlamada karşılaştıkları bir zorluk. Intel, sektör ortakları ve müşterileriyle yaptığı stratejik işbirlikleri sayesinde GenAI ve RAG çözümleri tarafından yönlendirilen yapay zekâ hizmetleri için yeni fırsatlar yaratıyor ve bu alanda büyümeye devam etmeyi planlıyor.

Intel bu çerçevede Google, IBM ve diğer sektör ortaklarıyla yapay zekâ geliştirme ve dağıtımında güven ve güvenliği artırmak için oluşturulan yeni bir Güvenli Yapay Zekâ Koalisyonu’na (CoSAI) katıldığını ve paydaşlarla işbirliği yaptığını duyurdu. Çip devi, yapay zekâ sistemlerine yönelik yaklaşımını ve devam eden müşteri ve iş ortağı ivmesini 24-25 Eylül tarihlerinde Intel Innovation’da gözler önüne sermeye hazırlanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir