Çin, yenilenebilir enerji yatırımlarında yeni bir çığır açarak, dünyanın ilk iki kuleli güneş enerjisi santralini kurdu. Bu dev proje ile güneş enerjisi santrallerinde yüzde 24’lük rekor bir verimlilik artışı sağlanıyor.
Proje kapsamında her biri 200 metre yüksekliğinde olan iki kuleye, yaklaşık 30.000 ayna yerleştirildi. Bu aynalar, güneş ışığını her iki kuleye odaklayan eşmerkezli daireler oluşturarak, ışınları mümkün olan en verimli şekilde kulelere yansıtıyor.
Toplanan güneş enerjisi, ortak bir buhar türbini kullanarak elektriğe dönüştürülüyor. Tesis, geleneksel kömür santrallerinde olduğu gibi, yoğunlaştırılmış güneş ışığını sıvıyı ısıtmak için kullanıyor. Bu sıvı olarak da erimiş tuz (sodyum) kullanılıyor. Sodyum, termal bir batarya gibi davranarak gündüz toplanan ısıyı depolayabiliyor ve geceleri de elektrik üretimini sürdürebiliyor.Bu yenilikçi teknoloji, 1980’lerden beri kullanılan güneş enerjisi yönteminin bir uzantısı. Daha önce bu yöntemde odaklanmış güneş ışınları suyu ısıtmak için kullanılıyordu. Sodyumun yüksek enerji depolama özelliğinin keşfedilmesi ise geceleri de elektrik üretimine imkan tanıdı.
Tesisin aynaları özel bir malzemeden üretilerek yüzde 94 yansıtma verimliliği elde ediyor. Bu sayede güneş ışığının büyük bir kısmı enerjiye dönüştürülüyor.
Çin, 2016 yılında ilk güneş enerjisi kulelerine yatırım yapmaya başlamıştı. İki kuleli tasarım ise bu alandaki ilk olma özelliğini taşıyor. Bu yenilikçi tasarım sayesinde verimlilik yüzde 24 oranında artırılmış durumda.1,8 milyar kilovat-saat elektrik üretmesi ve 1,53 milyon ton karbon emisyonu tasarrufu sağlaması beklenen santralin,2024 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.
Dünyanın en büyük güneş enerjisi kulesi ise Fas’ta bulunan Noor Ouarzazate Güneş Kompleksi‘dir. 510 MW kapasiteye sahip olan bu tesis, Afrika’nın en büyük güneş enerjisi santrali olma özelliğini de taşıyor.Türkiye’nin ilk güneş enerjisi kulesi ise 2013 yılında Mersin’de kuruldu. Bu kule, 1,3 MW kapasiteye sahip ve yılda yaklaşık 5 milyon kilovat-saat elektrik üretiyor.Çin’in bu yeni projesi, güneş enerjisi teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması için önemli bir adım olarak görülüyor. Bu sayede, gelecekte daha temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağına sahip olmamız mümkün olacak.