Köpek robotların tekmelendiği, iki ayaklı robotların ise borularla secde etmeye zorlandığı Boston Dynamics videoları büyük sükse yapmışken, Google’ın ana şirketi Alphabet sürpriz bir kararla 2013 yılında satın aldığı bu şirketi elden çıkarma yolları aramaya başladı.
Japon otomotiv devi Toyota’nın yanı sıra, Amazon’un da potansiyel alıcılar arasında yer aldığı Boston Dynamics, hali hazırda robotik teknolojiler üzerine dünyada en ileri seviye çalışmaları gerçekleştiren şirketler arasında yer alıyor. Buna karşın Google, robot üretme hayalinden neden vazgeçti?
Andy Rubin gitti rüya bitti
İşin arka planında birkaç sebep yatıyor. Bunların başında ise, Boston Dynamics’in bağlı bulunduğu ve Google’ın “Replicant” adını verdiği robot teknoloji departmanının kilit ismi Andy Rubin’in yaklaşık bir yıl önce şirketten ayrılması geliyor. Baş mimar Replicant’ı terk edince, departman adeta çöküşe geçti ve Aralık ayında Google X donanım laboratuvarının bir parçası olarak konumlandırıldı. Boston Dynamics ise bu konumlamanın dışında tutuldu ve Google, satış seçeneklerini gözden geçirmeye başladı.
BusinessInsider haberine göre Andy Rubin önderliğinde başlatılan Replicant birimi, 2020 yılına kadar ilk tüketici ürününü piyasaya sürme gibi büyük hedeflerle yola koyulmuştu. Ancak Rubin ayrılınca, ekip daha kısa vadeli hedeflere odaklanmak durumunda kaldı. Şubat ayında yayınlanan Atlas videosu ise teknoloji basınında büyük ilgi görmesine karşın, şirket içinde gerilimin artmasına neden oldu. Bloomberg tarafından görülen Google’ın kendi online forumunda Courtney Hohne şunları yazdı: “Teknoloji basını bu konuya ilgi duyuyor. Ancak aynı zamanda insanların kendi işlerini robotların alacağından endişe duyduğu mesajlar da alıyoruz. Google X laboratuvarını bu videodan ayrı tutalım.”
Boston Dynamics o videoları sehven çekti
Diğer bir deyişle Atlas videosu ve dört ayaklı robotların tekmelendiği diğer videolar “sehven” çekilmiş sayılacaktı. Google yöneticileri, Boston Dynamics’in şirket içindeki yeri hakkında ayrı bir medya gündemi oluşturmak istemiyordu. Google X’in başındaki isim Astro Teller ise eski robot ekibinin üyelerine, Google’ın çözmeye çalıştığı sorunlara pratik bir çözüm üretememeleri durumunda, başka işlerde çalışmak üzere görevlendirileceklerini açıkça söyledi.
Kısacası şu aralar Boston Dynamics’in çalışmak için en uygun ve rahat şirket olduğunu söylemek güç. Anlaşılan Google, robot teknolojilerinde yaşanacak gelişimin kamuoyu tarafından meşale ve yabalarla karşılanmasından korkuyor. Bakalım Boston Dynamics, yeni potansiyel sahibinin kanatları altında nasıl videolar çekecek…
Bence google ın amacı daha önce yaptığı gibi şirketi değil onun sahip olduğu patentleri istiyordu şirketin patentlerini alıp şirketi elden çıkartıyor.Bi ne google dan daha teknolojik daha üstün bir teknoloji varsa
-gel bakayım ne yapıyorsun sen
-yüksek teknolojili robotlar
-hmm güzelmiş gel berarber çalışalım
-tabiki
Tabi burda şirket sahibi sevinir .Dolarlar baştan aşağı yağıcak diye o şirketi değerli yapan ne varsa google onları alır ve sonra şirketi elden çıkartır.Andy Rubin de bunu gördüğü için terk etmiştir kesin.