Techinside Google News
Techinside Google News

Bill Gates’ten yağ üreten girişime yatırım!

Gates yağ üreten bir girişime zamanını ve yatırımını harcıyor. Bu girişimle, karbondioksit ve su ile yağ üretmeye çalışıyor.
- Advertisement -

Bill Gates parasını, karbondioksit ve hidrojen kullanarak tereyağına benzer zengin, yağlı bir ezme yapabileceğine inanan Kaliforniyalı bir girişime yatırdı. Tereyağı sadece bir başlangıç diyebiliriz. Süt, dondurma, peynir, et ve tropikal yağlar da geliştirilme aşamasında.

Gates yağ üreten girişime odaklandı

San Jose merkezli Savor şirketi, hem süt endüstrisinin hem de bitki bazlı alternatiflerin çevreye verdiği zarardan uzak, hayvansal yağını üretmek için termokimyasal bir işlem kullanıyor. Gates bir blog yazısında: “Tüm yağların farklı karbon ve hidrojen atomlarından oluştuğu gerçeğiyle başladılar. Daha sonra aynı karbon ve hidrojen zincirlerini hayvanları veya bitkileri dahil etmeden yapmaya koyuldular. Sonunda havadan karbondioksit ve sudan hidrojen alıp, bunları ısıtıp, yağ asitlerinin ayrılmasını ve ardından yağın formüle edilmesini tetiklemek için oksitleyen bir süreç geliştirdiler” dedi.

Çoğumuz istatistikleri biliyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, hayvancılık tüm küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 14,5’inden sorumludur ve palmiye yağı kullanan hayvansal yağ alternatifleri yaygın ormansızlaşmaya ve biyolojik çeşitlilik kaybına katkıda bulunuyor. Ancak  süt ürünlerinin ne kadar lezzetli olduğunu da biliyoruz. Peki Gates’in coşkulu desteği, insanların CO2’den yapılan tereyağı konusunda heyecanlanmasını sağlamak için yeterli olacak mı?

Gates: “Laboratuvarda üretilen yağlara ve yağlara geçiş fikri ilk başta garip gelebilir. Ancak karbon ayak izimizi önemli ölçüde azaltma potansiyelleri muazzam. Kanıtlanmış teknolojilerden ve süreçlerden yararlanarak iklim hedeflerimize ulaşmaya bir adım daha yaklaşıyoruz” dedi.

Savor’ın ‘tereyağı’ kolayca üretilebilir ve ölçeklenebilir, ancak insanları tereyağı ve diğer süt ürünlerini ‘deneysel’ yiyeceklerle değiştirmeye ikna etmek öngörülebilir gelecekte bir zorluk olmaya devam edecek. Ancak Gates, desteğinin bir sohbet başlatmaktan daha fazlasını yapmasını umuyor. Büyük zorluk, Savor gibi ürünlerin kitleler için uygun fiyatlı olmasını sağlayacak şekilde fiyatı düşürmek.

Gates: “Savor’ın burada başarılı olma şansı yüksek, çünkü yağ üretim sürecinin temel adımları diğer endüstrilerde zaten işe yarıyor. Bu işlem sera gazı salımına neden olmaz ve geleneksel tarımın kullandığının binde birinden daha az su ve tarım arazisi kullanmaz” diyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir