Chef Robotics, endüstriyel gıda üretiminde devrim yaratacak ve işgücü sıkıntısını giderecek çok yönlü, yapay zeka destekli bir robot tanıttı. Miso gibi şirketlerin restoran odaklı otomasyonlarından farklı olarak Chef Robotics’in yapay zeka destekli sistemi, büyük ölçekli gıda üretimini hedef alarak hazır yemek üreten fabrikalarda verimliliği artırmayı ve israfı azaltmayı vaat ediyor.
Chef Robotics yapay zeka destekli robot ile sahada
Girişimin robotu tek bir otomasyon göreviyle sınırlı değil. Bir konveyör bant boyunca hareket ederken malzemelerin hassas ölçülerini çıkarmak ve bunları ambalaja yerleştirmek gibi çeşitli görevleri yerine getirmek üzere eğitilebilir.
Şirketin ChefOS yazılımıyla güçlendirilen robot, kutudan çıktığı anda bir gıda operasyonunu kısmen otomatikleştirebilir, yalnızca tek bir ayakta duran insanın alanını kaplıyor ve yalnızca 120V güç, basınçlı hava ve bir Wi-Fi bağlantısı gerektiriyor. Personel robotla birlikte çalışabiliyor. Bu da üretim alanlarındaki personel sayısını azaltıyor.
Yapay zeka yazılımı, malzemeleri tarayarak yiyecekleri almanın en iyi yolunu belirlemek için bir sensör takımıyla entegre olur. Ayrıca, tedarik azaldığında belirlemek için analitik kullanarak kalan yiyecekleri tarıyor. Chef Robotics, üretimde halihazırda 20 milyondan fazla porsiyonu tamamladı ve ChefOS’u eğiterek robotlarının tam özerkliğe hazır olduğundan emin olmak için daha fazla veri toplamayı planlıyor.
Chef Robotics’in kurucusu ve CEO’su Rajat Bhageria: “Kimse akıllı robotları büyük ölçekte ölçeklendirmedi. Tıpkı Tesla’nın EV devrimini başlattığı gibi, biz de akıllı robotik devrimini başlatmaya yardımcı olmak için buradayız” dedi.
Geleneksel otomasyon teknikleri uzun zamandır gıda üretim sektöründe kullanılsa da Chef Robotics, bu çözümlerin kapasite altında çalışırken hızlı menü değişikliklerini karşılayamayacağını iddia ediyor. Robotlar çeşitli porsiyon boyutlarını idare edebilir ve malzemeleri farklı tipteki kaplara kolaylıkla yerleştirebilir. Ayrıca bir konveyör bandının birden fazla katmanında çalışabilir ve ara vermeye gerek kalmadan sürekli olarak çalışır.
Robotlar üretim katındaki bir hat yöneticisi tarafından çalıştırılabilir ve yazılımı birden fazla dilde çalışabilir. Robotlar ayrıca paketlenebilir ve üretim alanında taşınabilir, üretim taleplerini karşılamak için kolayca konuşlandırılabilir. Girişimin robotları, çevrimiçi yemek siparişi teslimatlarını yöneten hayalet mutfaklar gibi ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Şirketin nihai hedefi, yapay zeka destekli robotlarını ülkedeki her ticari mutfağa yerleştirmektir.
Girişim, robotlarının Chef Bombay’ın gıda israfını yüzde 88 oranında azaltmasına yardımcı olduğunu, işgücü verimliliğini yüzde 33, üretim hacmini ise yüzde 9 oranında artırdığını söylüyor.