Kaspersky, ABD operasyonlarını 20 Temmuz’dan itibaren kademeli olarak durduracağını ve ABD’deki işlerinin “artık sürdürülebilir olmadığını” belirtti.
Bağımsız gazeteci Kim Zetter, şirketin ABD’deki işlerini kapatacağı haberini ilk olarak Pazartesi günü duyurdu. Zetter, işten çıkarılacak çalışan sayısının ABD’de “50’den az” olduğunu belirtti.
Kaspersky sözcüsü Sawyer VanHorn, şirketin açıklamasını ve işten çıkarmaları doğruladı. VanHorn, kendisinin de işten çıkarılanlar arasında olduğunu belirtti.
Kaspersky, başlangıçta yasağa itiraz etmeyi planlıyordu ve yasağın açıklandığı sırada yaptığı açıklamada, “ABD ulusal güvenliğini tehdit eden faaliyetlerde bulunmadığını” ve “mevcut operasyonlarını ve ilişkilerini korumak için yasal olarak mevcut tüm seçenekleri değerlendireceğini” belirtmişti.
Haziran ayında ABD Ticaret Bakanlığı, Kaspersky’nin Rusya merkezli olması nedeniyle artan güvenlik ve gizlilik risklerini gerekçe göstererek şirketin antivirüs yazılımının ABD’li tüketicilere satışına yasak getirdiğini duyurdu.
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rusya, Kaspersky gibi Rus şirketlerini Amerikalıların kişisel bilgilerini toplamak ve silah olarak kullanmak için sömürme kapasitesine ve niyetine sahip olduğunu gösterdi” dedi.
Yasağın yürürlüğe girmesinden sonra şirket, ABD’li tüketicilere doğrudan veya ABD merkezli Kaspersky yazılımı satıcıları aracılığıyla yazılım satamayacak. Şirket, 29 Eylül’den sonra ABD müşterilerine yazılım veya güvenlik güncellemeleri gönderemeyecek, bu da antivirüs yazılımının korumasının azalmasına yol açacak.
Ticaret Bakanlığı, ABD’li tüketicilerin Kaspersky yazılımına alternatif bulmaları için yasak konusunda aşamalı bir yaklaşım benimsediğini belirtti.
ABD Hazine Bakanlığı, Kaspersky’nin birkaç üst düzey yöneticisine de yaptırım uygulayarak ABD’li müşterilerin Kaspersky yazılımı için ödeme yapmasını veya yöneticileri tarafından yönetilen herhangi bir gelecekteki şirketle işlem yapmasını etkili bir şekilde yasakladı. Hazine Bakanlığı, Kaspersky CEO’su Eugene Kaspersky’ye yaptırım uygulanmadığını belirtti.
ABD hükümeti, Kaspersky’ye karşı hem Trump hem de Biden yönetimleri döneminde harekete geçti. 2017 yılında, Trump yönetimi, Rus hükümetinin o yılın başlarında bir istihbarat yüklenicisinin ev bilgisayarından ABD sınıflandırılmış belgelerini çalmasından sonra, yazılımın federal hükümet genelinde kullanımını yasaklamıştı. Söz konusu bilgisayarda Kaspersky yazılımı yüklüydü.