44.01 isimli yeni bir girişim, karbondioksiti Dünya yüzeyinin altında kalıcı olarak hapseden bir süreç geliştiriyor. Open AI CEO’su Sam Altman’ın Apollo Projects şirketi tarafından desteklenen girişim, bu yöntemin atmosferdeki gezegeni ısıtan büyük miktardaki CO2’yi kalıcı olarak ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.
Yerin altına karbondioksit hapsedilecek
Başarılı olursa, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini hafifletmeye yardımcı olma şansı var. Şirket, teknolojisini Umman’da gösterdi ve küresel ölçekte ölçeklendirmeden önce yöntemini ülkede ticarileştirmeyi umuyor.
Apollo Projects, Sam Altman ve kardeşi Jack Altman tarafından yönetilen erken aşama yatırım fonu Apollo Projelerinden fon elde etmenin yanı sıra 44.01, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Shorooq Partners ile Equinor Ventures liderliğinde 37 milyon dolarlık Seri A turu da topladı. Diğer yatırımcılar arasında Amazon.com Inc.’in Climate Pledge Fund ve Breakthrough Energy Ventures yer alıyor.
44.01’in teknolojisi CO2’yi yerin bir kilometre altına enjekte ediyor. Oraya vardığında, kimyasal reaksiyonlar onu taşa dönüştürüyor, bu da atmosfere geri salınmayacağı anlamına geliyor, BNN Bloomberg’den gelen bir rapor ortaya koyuyor. Umman merkezli girişim, CO2’yi suyla karıştırıyor ve ardından onu bir sondaj deliğinden enjekte ediyor ve burada doğal olarak çatlamış bir kaya türü olan peridotitteki çatlaklara sızıyor. Peridotit, minerallerin CO2 ile reaksiyona girerek katı bir karbonat oluşturduğu karbon mineralizasyonu olarak bilinen bir işlemle kayayı hapsediyor.
Karbon tutma ve yakalama teknolojileri iklim değişikliğinin etkilerini sınırlamada önemli bir rol oynayabilse de, birçok bilim insanı bunun çözüm olarak görülmemesi gerektiği konusunda uyardı . Bunun yerine, hükümetler fosil yakıt kullanımını büyük ölçüde sınırlamalı. Atmosferden uzaklaştırmamız gereken miktar, fosil yakıt endüstrisi bugün atmosfere CO2 pompalamayı bıraksa bile, küresel çapta çok büyük bir çaba gerektirecek.
Umman, 44.01’in işlemini gerçekleştirmek için ideal bir konum. Peridotit genellikle Dünya yüzeyinin çok altında bulunuyor. Bu da geleneksel sondaj teknolojilerini kullanarak ona ulaşmanın pratik olmayacağı anlamına geliyor. Ancak Umman’da kayaç yatakları yüzeye yakın bulunduğundan enjeksiyon işlemi çok daha kolay ve maliyet açısından da daha uygun. CO2’nin moleküler kütlesinden adını alan 44.01, teknolojisini Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ticarileştirmeyi hedefliyor. Bu iki ülkede pilot ve gösteri projelerini tamamladı.