Bu proje, Perşembe günü Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) tarafından duyuruldu ve bu tür lazer destekli hava savunma silahlarının bir ülkenin ordusu tarafından ilk kez kullanılması bakımından oldukça önemli.
DAPA, projeyi “Bu lazer hava savunma silahı, bir optik fiberden üretilen ışık kaynağı lazeriyle hedefleri doğrudan ışınlayarak etkisiz hale getiren yeni bir konsept gelecek silah sistemidir; küçük insansız hava araçları ve multi-kopterleri yakın mesafeden hassas bir şekilde vurabilir.” şeklinde açıkladı.
Ajans, lazerlerin görünmez ve sessiz olduğunu; çalıştırmak için mühimmat gerektirmediğini, sadece elektrikle çalıştığını ekledi. Şu anda sadece bir prototip mevcut olsa da, savunma ajansı bu teknolojiyi seri üretime geçirmek için üretici firma Hanwha Aerospace Co. ile bir sözleşme imzaladı.
Bu yıl içinde orduya teslimatların başlaması planlanıyor. DAPA‘nın güdümlü silahlar bölümü başkanı Lee Dong-seok’a göre, bu teknoloji Kuzey Kore’nin gelecekteki “drone provokasyonlarına” karşı ülkenin askeri yanıtını güçlendirecek.
Silahın her atışı yaklaşık 1,45 $ enerji maliyetine sahip. Bir İHA‘yı düşürmek için kaç atış gerektiği net değil; ancak ajans, canlı atış testlerinde %100 başarı oranına ulaşıldığını belirtti. Silahın, 10 ila 20 saniye süresince hedeflenen motorlar veya diğer elektrikli ekipmanlar üzerine ışık ışınları göndererek çalıştığı bildiriliyor.
İşletme maliyeti ucuz olsa da, 2019 yılında başlanan geliştirme sürecinde inşa edilmesi için yaklaşık 63.2 milyon $ yatırım yapıldı. DAPA, gelecekte bu silahın uçaklar ve balistik füzelerle başa çıkabilmesini sağlamak amacıyla lazer osilatörünün çıktısını artırmayı planladığını belirtti.
Hem Kuzey hem de Güney Kore, gözetim ve keşif amacıyla dronları zaten kullanıyor. Kuzey Kore, bu dronları provokatif bir şekilde de kullanıyor; sayısız roket ve füze testi gibi saldırgan kapasitelerini gösteriyor. Ayrıca, Kuzey Kore’nin son zamanlarda güneydeki bölgelere çöp dolu balonlar göndermesi, önemli rahatsızlık ve havacılıkta kesintilere neden oldu.