Techinside Google News
Techinside Google News

Amazon, temiz enerji konusunda ne kadar dürüst?

Amazon bugün yüzde 100 yenilenebilir elektrik hedefine yedi yıl erken ulaştığını duyurdu. Ancak bir grup Amazon çalışanı şirketin matematiğinin yanıltıcı olduğunu savunuyor.
- Advertisement -

Amazon Employees for Climate Justice grubunun bir raporu, şirketin ABD’deki veri merkezlerinin yalnızca %22’sinin gerçekten temiz enerjiyle çalıştığını savunuyor.

Çalışanlar, her bir veri merkezinin nerede bulunduğunu ve bölgesel şebekelerdeki enerji karışımını (kömür, gaz veya petrolden mi, yoksa güneş veya rüzgardan mı geldiğini) incelemişler.

Amazon, diğer birçok şirket gibi, bir güneş santrali veya rüzgar çiftliği tarafından üretilen belirli miktarda temiz güç için yenilenebilir enerji kredileri (REC’ler) satın alır. Teoride, REC’lerin yeni yenilenebilir enerjinin inşa edilmesini sağlaması beklenir. Gerçekte, bu her zaman gerçekleşmez. Çalışan araştırması, Amazon’un REC’lerinin %68’inin ayrıştırıldığını; yani yeni yenilenebilir altyapıyı finanse etmediklerini, ancak halihazırda var olan veya halihazırda inşa edilecek olan yenilenebilir enerjilere kredi verdiklerini buldu.

Bir Amazon sözcüsü %22 rakamının “yanlış rakamlara ve varsayımlara dayandığını” söyledi ve etkinleştirdiği yüzlerce rüzgar ve güneş projesi çevrimiçi olana kadar REC’leri kullandığını belirtti. Yine de, çalışan grubu hesaplamalarının arkasında duruyor ve bu yüzlerce projenin erken sayılmaması gerektiğini ve hepsinin şirketin veri merkezleriyle aynı yerlerde olmadığını söylüyor.

Yeni veri merkezleri inşa edildikçe, fosil yakıt bağımlı şebekelerin yeni fosil yakıtlı enerji santralleri inşa etmesi anlamına gelebilir.

Amazon ayrıca veri merkezlerine güç sağlayan şebekelere özel olarak bağlı krediler satın almaz. Şirket, örneğin Virginia’da kullanılan elektriği telafi etmek için Kanada veya Arizona’dan REC’ler satın alabilir. Krediler ayrıca enerjinin kullanıldığı zamana bağlı değil; veri merkezleri tüm gün ve gece çalışır, ancak çoğu yenilenebilir enerji yalnızca belirli zamanlarda kullanılabilir.

Çalışan grubu, şirketin Google’ın benimsediği yaklaşımı izlemesi gerektiğini savunuyor. Google, faaliyet gösterdiği her şebekede 7/24 karbon içermeyen enerji kullanmayı hedefliyor. Amazon, temiz enerji satın alırken “emisyon öncelikli” bir yaklaşımı tercih ettiğini, yani eylemlerinin karbon azaltımlarını en üst düzeye çıkardığını söyledi. Ancak Princeton’ın yaptığı bir araştırma, 7/24 yaklaşımının daha etkili olduğunu buldu.

Elbette, her teknoloji şirketi şimdi daha da büyük bir zorlukla karşı karşıya: Yapay zekanın muazzam enerji talebini karşılamak. Microsoft’un enerji kullanımı, yapay zeka sayesinde 2020’den bu yana yaklaşık %30 arttı.

Google’ın emisyonları 2019’dan bu yana neredeyse %50 arttı. Pan, bunun şirketlerin doğru hedeflere sahip olmasını ve ilerlemeyi dürüstçe iletmesini daha da önemli hale getirdiğini söylüyor ve “%100 yenilenebilir enerji duyurusu dikkat dağıtıcı.” diye ekliyor.

“İnsanlar, Amazon’un harika işler başardığını düşünüyor, oysa aslında yapay zekanın büyümesi gibi gerçek zorluklar var. Gerçekten, sürdürülebilirlik daha fazla kaynağa ve daha fazla önceliklendirmeye ihtiyaç duyuyor.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir