Her dört yılda bir düzenlenen Olimpiyat Oyunları, nefes kesen müsabakalarla dünyayı büyülemeye devam edecek. Tüm dünyada büyük bir ilgiyle takip edilen olimpiyatlar, geçmişte olduğu gibi bu yıl da siber saldırı tehlikesiyle karşı karşıya. Küresel gerilimler, yapay zeka ile geliştirilmiş siber tehditler ve siyasi motivasyonlar nedeniyle bu yıl olimpiyatlarda siber saldırıların daha fazla olacağını belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, olası olimpiyat saldırılarını ve korunma yöntemlerini sıralıyor.
450 milyon siber saldırı tespit edilmişti
Milyarlarca izleyicinin takip ettiği Olimpiyat Oyunları, başlangıcından bu yana popülerlikten faydalanmak isteyen siber saldırganların hedefi haline geldi. Bu yıl, dünyada yaşanan küresel gerilimler, yapay zeka ile geliştirilmiş siber tehditlerin ortaya çıkması ve oyunları sabote etmek isteyen siyasi gruplar nedeniyle olimpiyatlarda daha fazla siber saldırının olması bekleniyor. Geçmiş yıllarda, finanse edilen tehdit aktörleri kişisel bilgileri çalmak, kötü amaçlı yazılımları dağıtmak veya halkı takip ettikleri gündeme yönlendirmek için sahte e-postalar gönderdi ve sahte web siteleri kurarak küresel heyecandan faydalandı. 2020’de gerçekleşen Tokyo’daki Olimpiyat Oyunları devam ederken, etkinliği hedef alan 450 milyon siber saldırı olduğu tahmin ediliyor. Bu küresel etkinlikle ilişkili, hem bireylerin hem de kuruluşların korunmak için sağlam siber güvenlik önlemleri alması gerektiğini ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, ”Olimpiyat Oyunları ile ilişkili kuruluşlar, altyapılarını potansiyel siber saldırılara karşı güvence altına almak için proaktif bir yaklaşım benimsemeli, kolluk kuvvetleri ve siber güvenlik uzmanları ile iş birliği içerisinde olmalı.” açıklamasında bulunarak olası olimpiyat saldırılarını ve korunma yöntemlerini sıralıyor.
Paris Olimpiyat Oyunları’nda Gerçekleşmesi Beklenen Siber Saldırılar
1. Tedarik Zinciri Saldırılarında Artış: Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Yaz Oyunları Organizasyon Komitesi’ni hedef alan saldırıların çok sayıda olacağı kesin olmakla birlikte, tehdit aktörlerinin komite ve ev sahibi ülke ile ilişkili, satıcıları ve ortakları giderek daha fazla hedef alması bekleniyor. Saldırganların öncelikli olarak, muhtemelen bilet sistemleri veya yayın ağları gibi kritik altyapılara erişim sağlayacağı tahmin ediliyor.
2. Rusya Devlet Destekli Saldırılar: Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Rus ve Belaruslu sporcuların oyunların açılış törenlerine katılmasını yasakladı. Fransız yetkililer, Rusya’nın misilleme olarak ulaşım ya da enerji sağlayıcıları gibi oyunlar için hayati önem taşıyan işletmeleri hedef alan devlet destekli saldırılar düzenlemesini bekliyor. Oyunlar için bir yenilik olmasa da mevcut siyasi gerilimler, bu saldırıların hacminin ve sıklığının önemli ölçüde artacağını gösteriyor.
3. Dezenformasyon Kampanyaları: Son dönemdeki gergin jeopolitik ortam nedeniyle ev sahibi şehir veya etkinlikle ilgili şiddet, terörizm veya sağlık riskleri hakkında yanlış bilgiler yayarak katılımı önlemeyi amaçlayan yanlış bilgilendirme kampanyaları artış gösterebilir. Örneğin, CIA’in terörizm nedeniyle 2024 Paris Olimpiyatları’na katılmama konusunda sahte bir uyarıda bulunduğuna dair haberler kısa süre önce internette geniş çapta dolaşıma girdi.
4. Yapay Zeka ile Güçlendirilmiş Saldırılar: Yapay zeka destekli araçların yaygınlaşmasıyla, siber suçlular saldırı yöntemlerini geliştirdi. YZ-sohbet robotları, tehdit aktörlerine geçmişte yapabildiklerinden çok daha ikna edici kimlik avı e-postaları tasarlamalarına yardımcı oldu. Yapay zekanın sağladığı geniş dil modelleri, kötü amaçlı yazılımlar için yeni otomasyon araçları ve veri zehirleme saldırıları için imkan tanıdı. Bu noktada Deepfake ve ses klonlama araçları önemli güvenlik endişeleri olarak ortaya çıktı. Tüm bu yöntemlerin oyunlar sırasında ortaya çıkması bekleniyor.