Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zekâ zihninizi okuyabilir mi?

Yapılan bir araştırma, yapay zekânın derin öğrenme modeli ile baktığınız şeyi yeniden yaratmak için zihninizi okuyabileceğini gösteriyor
- Advertisement -

Yapay zekâ bir gün kontrolden çıkabilir. En azından yapay zekâ konusunda kıyamet tellallığı yapanların genel fikri bu gibi görünüyor. Ancak bazıları yapay zekânın insanlık için yarattığı tehlikelerden endişe duyarken, bu endişeler yapay zekânın ne yapıp ne yapamayacağı konusunda araştırmalar için bir engel teşkil etmiyor. Yeni gelişme ise heyecan verici: Zihin okuyan yapay zekâ!

Zihninizi okuyabilen bir YZ, kulağa oldukça saçma gelebilir. Pek çok kişi için bu tam bir bilim kurgu senaryosu gibi gelse de aslında tam olarak öyle değil. Bir grup araştırmacı tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, yeni bir yapay zekâ, sadece zihninizde tasarladığınız ve düşündüğünüz şeyleri yeniden yaratabilir ve bunu şaşırtıcı bir doğrulukla yapabilir.

Zihin okuyan yapay zekâ, gerçek zamanlı çalışarak zihninizi tam olarak o anda okumuyor. Bunun yerine, beyin aktivitenizin kayıtlarına bakıyor ve daha sonra baktığınıza inandığı şeylerin görüntülerini yeniden oluşturmak için oradaki işaretçileri kullanıyor.

Araştırmacılara göre, YZ beynin hangi bölümlerine dikkat etmesi gerektiğini öğrendiğinde gördükleri sonuçlar büyük ölçüde iyileştirilmiş oluyor. Yapay zekâyı test etmek için araştırmacılar ilk olarak, bir dizi fotoğraf gösterilen üç kişinin beyin aktivitesini kaydetmek için fonksiyonel bir MRI (fMRI) kullandılar.

Daha sonra bu kayıtları zihin okuyan yapay zekâya aktararak insanlara gösterilen görüntüleri ne kadar yakından yeniden yaratabildiğini gördüler. Bu özel araştırmada sonuçlar akıllara durgunluk verecek derecede doğruydu. Elbette sonuçlar, yapay zekânın yine yapay zekâ tarafından oluşturulan görüntüleri yeniden oluşturmasının, yapay zekâ kullanılarak oluşturulmayan görüntülerden çok daha kolay olduğunu da gösterdi.

Bu muhtemelen YZ sistemlerinin ilk etapta görüntüleri oluşturmak için kullandıkları algoritmalarla ilgili bir şey. Araştırmacılar bulgularını bioRxiv ön baskı sunucusunda erişime açtılar.

Söz konusu araştırmayı gerçekleştiren ve Görsel Algının Nöral Kod Çözümü için Tahminsel Dikkat Mekanizması adlı bir makale olarak yayınlayan bilim insanlarının 2’sinin Türk olması ise gurur verici. Araştırmacılardan Yağmur Güçlütürk ve Umut Güçlü, Hollanda’da bir araştırma üniversitesi olan Radboud Üniversitesi’nde yapay zekâ alanında uzmanlaşmış yardımcı doçentler.  1923 yılında kurulan Radboud Üniversitesi, üniversite sıralamalarında sürekli olarak dünyadaki üniversiteler arasında ilk 150’ye girmeyi başaran saygın bir araştırma üniversitesi olarak dikkat çekiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir