Yapay zekâ ve robotlar birçok açıdan dünyanın bugünü ve geleceği. Artık yapay zekâ sayesinde konuşmalar düzenlenebiliyor, etkili ve verimli özetler çıkarılabiliyor, metinler yeniden yazabiliyor ve fotoğraf – video üretilebiliyor. Üretken zekâ sistemleri çok kısa bir zaman diliminde iyi kullanıldığında okulda, işyerinde ve kişsel kullanımda birçok kişiye büyük yardımı dokunabilecek bir araç haline geldi. Buna karşın, yapay zekâ ve robot sektöründe ilginç gelişmeler da yaşanmıyor değil.
Robotların farklı işlerde kullanılmasına yönelik eğilim, teknolojide öncü olmayı başaran Güney Kore’de hızla yaygınlaştı. Bu çerçevede ülkenin Gyeongsang eyaletine bağlı Gumi Belediye Meclisi bir robotu işe aldı. “Süpervizör robot” olarak bilinen bu robot, diğer yetkililer (gerçek insanlar) tarafından resmi olarak bir “arkadaş” ve çetenin bir parçası olarak kabul edildi. Ancak bu robotun intihar etmesi, beklenmedik bir endişe yaratmış durumda.
Robotun ana sorumluluğu, belgeleri teslim etmek üzere Belediye Binasının 1. ve 4. katları arasında hareket etmekti. Her gün (hafta sonları hariç) sabah 9’dan akşam 6’ya kadar çalışıyordu ve kendi resmi kimlik kartı bile vardı. Ancak bu yapay zekâlı robot artık hizmet vermiyor. Yonhap Haber Ajansına göre, Gumi Belediye Meclisi üyesi iki metre uzunluğundaki bir merdivenden düştüğünde basit idari görevleri yerine getiriyordu. Ne yazık ki robotun aldığı yaralar ölümcüldü ve kısa bir süre sonra resmi olarak öldüğüne karar verildi.
Olay yerindeki tanıklar, robotun son dönemde genel işlevlerinde bir değişiklik olmadığını ancak ölümcül kazadan hemen önce robotun “daireler çizerek” hareket ettiğinin görüldüğünü ifade ediyorlar. Bunun teknik bir problemden mi kaynaklandığı ise belli değil.
Güney Koreli yetkililer ölüm nedenini bulmak için derhal resmi bir soruşturma başlattı. Ne de olsa, Gumi kasabasının Belediye Meclisi, düşmesi sırasında birine ciddi zarar verebilecek bu robot için her ay tedarikçi firmaya 1.500 doların üzerinde para ödüyordu.
Beklendiği üzere, bu olay sosyal medyada kargaşaya neden oldu. Birçok Güney Koreli robotun ölümüne “huzur içinde yat, hurda” ya da “fazla mesainin etkileri var” gibi yorumlarla mizah katarak atıfta bulunmak istedi. Bazıları da yine alaycı bir dille olayı “ülkenin ilk robot intiharı” olarak adlandırdı.
Ama analistlere göre neden, sanıldığından daha basit olabilir zira Robotik sektörünün aşmakta zorlandığı tekillikler problemi, yapay zekâ ve simülasyon desteği ile zayıflasa da hala büyük bir problem. Robot teknolojilerinin yaygın olarak benimsenmesine giden yol, gerçek dünyada kullanımı engelleyebilecek beklenmedik sorunlarla doludur. Uzmanlara göre bu sorunların temelinde yatan ise tekillikler yani anomaliler.