Çin, Musk’ın Neuralink’i gibi teknolojiler geliştirmek için daha geniş bir adım atmayı planlıyor. Çin, pazartesi günü beyin-bilgisayar arayüzlerinin kullanımına rehberlik edecek standartların taslağını hazırlamak üzere bir komite kurmayı planladığını söyledi. Bu, ülkenin bu yeni teknolojinin kendi gelişimini hızlandırma niyetinde olduğunun bir işareti.
Çin teknoloji gelişimi hazırlık yapıyor
Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından yayımlanan plana göre Çin, beyin bilgisi kodlama ve kod çözme, veri iletişimi ve veri görselleştirme gibi bir dizi standart üzerinde çalışmak üzere işletmeler, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve diğer endüstrilerden ilgili endüstriyel ve teknik uzmanları davet edecek.
Beyin-bilgisayar arayüzleri, beynin sinyallerinin harici bir cihazı kontrol etmek için kullanıldığı nispeten yeni bir teknik araştırma alanı. Örneğin, bir robotik uzuv. Belki de bu teknolojiyi geliştiren en bilinen şirket, Elon Musk’ın 2016’da kurucu ortağı olduğu Neuralink Corp’tur. Şirket, web sitesine göre implante edilebilir bir cihaz üzerinde çalışıyor ve quadripleji hastalarını bir klinik deneye katılmaya çağırıyor.
Çin hükümetinin duyurusu, şimdiye kadar çalışmalarını çoğunlukla akademik araştırma ortamlarına yoğunlaştırdıktan sonra, Neuralink gibi rakip batılı rakiplerine benzer teknolojilerin geliştirilmesini hızlandırma niyetinde olduğunun bir işareti niteliğinde. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, diğer ülkelerin belirli stratejik teknolojilere hakim olması nedeniyle Çin’i iç inovasyonunu artırmaya çağırdı. Özellikle Pekin, ABD’nin Çin’in çip teknolojisine erişimini daha fazla kısıtlamayı düşünmesiyle yarı iletken endüstrisine milyarlarca dolar döküyor.
Şimdiye kadar Çin teknoloji gelişimi için beyin-bilgisayar arayüzleri konusundaki çabaları büyük ölçüde üniversiteye bağlı araştırma ekipleriyle sınırlıydı. CCTV, Mart ayında felçli bir hastanın Tsinghua Üniversitesi tarafından beynine Neural Electronic Opportunity adlı bir cihaz yerleştirildikten sonra bir miktar hareket kabiliyetini geri kazandığını bildirdi. Çin, Şubat ayında beyin-bilgisayar arayüzü çalışmaları için bir etik kılavuzu yayınladı. Bakanlık konuyla ilgili kamuoyunun görüşlerini arıyor. Cevaplar 30 Temmuz’da bekleniyor.