Techinside Google News
Techinside Google News

Meta’nın ‘AI ile Üretildi’ etiketi hatalı çalışıyor!

Fotoğrafçılar, Meta'nın zaman zaman gerçek fotoğrafları bile 'Yapay Zekâ ile Üretildi' şeklinde etiketlediğinden şikayetçi
- Advertisement -

Şubat ayının başlarında Meta, sosyal ağlarında ilk kez yapay zekâ araçlarıyla oluşturulan fotoğrafları etiketlemeye başlayacağını duyurmuştu. Meta, Mayıs ayından bu yana Facebook, Instagram ve Threads uygulamalarında bazı fotoğrafları düzenli olarak “Made with AI” etiketiyle etiketliyor. Ancak zaman zaman etiketlerin yanlış konulması dikkat çekiyor.

Mark Zuckerberg’in sahibi olduğu sosyal medya devinin fotoğrafları etiketleme yaklaşımı, özellikle de AI araçları kullanılarak oluşturulmamış fotoğraflara “Made with AI” etiketini eklemesi üzerine kullanıcıların ve fotoğrafçıların tepkisini çekti. Meta’nın bu etiketi yapay zekâ ile oluşturulmamış fotoğraflara otomatik olarak eklediğine dair pek çok örnek var. Kolkata Knight Riders’ın Hindistan Premier Ligi Kriket turnuvasını kazandığı aşağıdaki fotoğraf bu örneklerden birisi.

Yine dikkat çekici bir şekilde, etiket yalnızca mobil uygulamalarda görülebiliyor, web’de görülemiyor. Diğer pek çok fotoğrafçı da fotoğraflarının yanlışlıkla “Yapay Zekâ ile Üretildi” etiketiyle etiketlenmesinden duydukları endişeyi dile getirdi. Onlara göre bir fotoğrafı bir araçla düzenlemek bu etikete tabi olmamalı.

Her türlü efekt ve düzeltme otomatik olarak AI damgası mı yiyor?

Eski Beyaz Saray fotoğrafçısı Pete Souza bir Instagram paylaşımında fotoğraflarından birinin yeni etiketle etiketlendiğini söyledi. Souza, Adobe’nin kırpma aracının çalışma şeklini değiştirdiğini ve JPEG görüntüsü olarak kaydetmeden önce “görüntüyü düzleştirmeniz” gerektiğini söyledi. Bu eylemin Meta’nın algoritmasını bu etiketi eklemesi için tetiklediğinden şüpheleniyor. Souza, “Asıl can sıkıcı olan, işaretini kaldırmış olmama rağmen gönderinin beni ‘Yapay Zekâ ile Üretilmiştir’ ibaresini eklemeye zorlaması” diyor.

Meta ise şirketin etiketlerin bir görüntüde kullanılan yapay zekâ miktarını yansıttığını gösterme yaklaşımını tekrar değerlendirdiklerini söylüyor. Meta sözcüleri “Amacımız her zaman insanların yapay zekâ ile üretilmiş bir içerik gördüklerinde bunu anlamalarına yardımcı olmak olmuştur. Elbette her konuda olduğu gibi bu konuda da son geri bildirimleri dikkate alıyoruz ve etiketlerimizin bir görüntüde kullanılan yapay zekâ miktarını yansıtması için yaklaşımımızı değerlendirmeye devam ediyoruz” diyor.

Şubat ayındaki bir blog yazısında Meta, etiketi tespit etmek için görüntülerin meta verilerini kullandığını açıklamıştı.  Şirket o dönemde “Görünmez işaretleri – özellikle de C2PA ve IPTC teknik standartlarındaki “AI tarafından oluşturulan” bilgileri – tanımlayabilen endüstri lideri araçlar geliştiriyoruz, böylece Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney ve Shutterstock’tan gelen görüntüleri, araçları tarafından oluşturulan görüntülere meta veri ekleme planlarını uygularken etiketleyebiliyoruz” diyordu. Ancak  sözümona “endüstri lideri” araçlar belli ki saptama konusunda önemli bir yanılgı payıyla çalışıyor.

Şimdilik Meta, bir fotoğrafçının fotoğrafını temizlemek için bir araç mı kullandığını yoksa oluşturmak için yapay zekâ mı kullandığını belirtmek için ayrı bir etiket sağlamıyor. Kullanıcılar için bir fotoğrafta ne kadar yapay zekâ kullanıldığını anlamak zor olabilir. Meta’nın etiketinde “Bu gönderideki içeriği oluşturmak veya düzenlemek için Üretken Yapay Zekâ kullanılmış olabilir” ibaresi yer alıyor.

Birkaç ay içinde yapılacak ABD seçimleriyle birlikte, sosyal medya şirketleri yapay zekâ tarafından üretilen içeriği doğru bir şekilde ele alma konusunda her zamankinden daha fazla baskı altında olacaklar. Üstelik yapay zekâ ile oluşturulmuş görseller ile gerçek fotoğraflar arasındaki fark giderek küçülüyor. Örneğin geçtiğimiz haftalarda Miles Astray adlı bir fotoğrafçı, Flamingone isimli gerçek fotoğrafıyla yapay zeka kategorisinde bir fotoğraf yarışmasını kazandı!

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir