Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka eğitmek için lisanssız müzik kullanan iki şirket davalık oldu!

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records Pazartesi günü yapay zeka şirketleri Suno ve Udio'ya dava açtı.
- Advertisement -

Müzik şirketleri, onları müzik üreten yapay zeka sistemlerini eğitmek için plak şirketlerinin kayıtlarını kullanarak toplu telif hakkı ihlali yapmakla suçladı.

New York’ta Udio ve Massachusetts’te Suno’ya karşı açılan federal davalara göre yapay zeka şirketleri, insan sanatçıların çalışmalarıyla “doğrudan rekabet edecek, onları ucuzlatacak ve sonuçta bastıracak” müzik yaratmayı kendi sistemlerine öğretmek için müziği izinsiz kopyaladılar.

Suno ve Udio’nun temsilcileri şikayetlerle ilgili yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Şikayetlerde, Suno ve Udio kullanıcılarının şarkıların unsurlarını yeniden yaratabildikleri ve Michael Jackson, Bruce Springsteen ve ABBA gibi müzisyenlerin vokalleriyle “ayırt edilemez” vokaller üretebildikleri belirtildi.

Plak şirketleri mahkemelerden, sanıkların kopyaladığı iddia edilen şarkı başına 150.000 dolara kadar yasal tazminat ödenmesini talep etti.

Davalar, yazarların, haber kuruluşlarının ve diğerlerinin, OpenAI’in ChatGPT’si gibi sohbet robotlarını destekleyen metin tabanlı yapay zeka modellerini eğitmek için çalışmalarının kötüye kullanıldığı iddiasıyla açtığı birkaç davanın ardından müzik üreten yapay zekayı hedef alan ilk dava oldu. Yapay zeka şirketleri, sistemlerinin telif hakkıyla korunan materyalleri adil şekilde kullandığını savundu.

Cambridge, Massachusetts merkezli Suno ve New York merkezli Udio, kullanıcı metin istemlerine yanıt olarak müzik oluşturan yapay zeka sistemleri için bu yıl milyonlarca fon topladı.

Plak şirketlerinin şikayetleri, şirketlerin teknolojilerini eğitmek için kullandıkları materyal konusunda “kasıtlı olarak kaçamak” davrandıklarını ve bunun ifşa edilmesinin “neredeyse hayal edilemeyecek ölçekte kasıtlı telif hakkı ihlalini kabul edeceğini” söyledi.

Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği CEO’su Mitch Glazier, yaptığı açıklamada, “Bir sanatçının yaşam boyu eserlerini kopyalamanın ve bunu izin veya ödeme almadan kendi kazançları için kullanmanın ‘adil’ olduğunu iddia eden Suno ve Udio gibi lisanssız hizmetler, hepimiz için gerçekten yenilikçi AI vaadini geri plana atıyor.” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir