Techinside Google News
Techinside Google News

Apple, AB’nin DMA kurallarını ihlal etmekle suçlanan ilk şirket oldu!

Apple DMA kurallarını ihlal etmeye ek olarak, alternatif iOS uygulama mağazalarını baltalayıp baltalamadığı konusunda da soruşturulacak
- Advertisement -

AB regülasyon kurumu bugün verdiği ön kararda, Apple’ın App Store “yönlendirme” politikalarının AB’nin rekabeti teşvik etmeyi amaçlayan Dijital Piyasalar Yasasını ihlal ettiğini söyledi. Avrupa Komisyonu ayrıca Apple’ın geliştiricilerden aldığı temel teknoloji ücreti de dahil olmak üzere Avrupa’daki alternatif iOS pazarlarına verdiği destekle ilgili yeni bir soruşturma başlattı.

Avrupa’da rekabet politikasını yöneten Margrethe Vestager, “Ön görüşümüz Apple’ın yönlendirmeye tam olarak izin vermediği yönünde,” dedi ve ekledi: “Yönlendirme, uygulama geliştiricilerin uygulama mağazalarına daha az bağımlı olmalarını ve tüketicilerin daha iyi tekliflerden haberdar olmalarını sağlamak için çok önemlidir.”

DMA’ya göre Apple ve diğer devasa teknoloji şirketleri, uygulama geliştiricilerin tüketicileri kendi uygulama mağazaları dışındaki tekliflere ücretsiz olarak yönlendirmelerine izin vermelidir. Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft, Mart 2024 itibariyle kurallara tam olarak uymak zorunda olan altı devasa teknoloji firması olarak gatekeeper (kapı bekçisi) adında özel bir regülasyona tabi durumdalar.

Apple iddiaları reddediyor

Apple sözcüsü Peter Ajemian, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Apple, geliştiricilerden ve Avrupa Komisyonu’ndan gelen geri bildirimlere yanıt olarak DMA’ya uyum sağlamak için bir dizi değişiklik yaptı” dedi ve ekledi: “AB’de App Store üzerinden iş yapan tüm geliştiriciler, uygulama kullanıcılarını çok rekabetçi bir fiyatla satın alma işlemlerini tamamlamaları için web’e yönlendirmek de dahil olmak üzere sunduğumuz özelliklerden yararlanma fırsatına sahip. Rutin olarak yaptığımız gibi, Avrupa Komisyonu’nu dinlemeye ve onunla iletişim kurmaya devam edeceğiz.”

Apple, AB’nin rekabet otoritesinin Mart ayında çeşitli soruşturmalar açmasının ardından DMA kuralları kapsamında suçlanan ilk şirket oldu. Meta ve Google da şuanda uyumsuzluk nedeniyle inceleniyor. Apple’ın Mart 2025’ten önce nihai kararını vermeden önce Avrupa Komisyonu’nun ön değerlendirmesine yanıt vermek için yaklaşık 8 aylık bir zamanı var. Apple, ihlal nedeniyle yıllık küresel gelirinin yüzde 10’una ya da geçen yılın rakamlarına göre 38 milyar dolara kadar para cezasına çarptırılabilir. Tekrarlanan ihlaller için bu oran yüzde 20’ye çıkıyor.

Daha önce de 1,84 milyar Euro ceza almıştı

Apple daha önce AB’nin antitröst düzenleyicileri tarafından, DMA’dan önceki bir regülasyonda App Store’un yönlendirme karşıtı uygulamaları nedeniyle 1,84 milyar € (yaklaşık 2 milyar $) para cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza, Spotify’ın antitröst şikayetinde bulunmasının ardından 2020 yılında açılan bir davadan kaynaklanıyordu.

Avrupa Komisyonu ayrıca Apple’ın alternatif iOS uygulama mağazalarına verdiği destekle ilgili yeni bir soruşturma başlattı. Soruşturma, tartışmalı Çekirdek Teknoloji Ücreti, kullanıcıların üçüncü taraf pazar yerlerini yüklemeleri için gereken zahmetli çok adımlı süreç ve Apple’ın geliştiriciler için uygunluk şartlarına odaklanıyor.

Vestager, “Apple’a karşı çekirdek teknoloji ücreti ve üçüncü taraf uygulama mağazalarına ve ek yüklemeye izin veren çeşitli kurallarla ilgili olarak da soruşturma açtık,” dedi ve ekledi: “Geliştirici topluluğu ve tüketiciler App Store’a alternatifler sunmaya hevesli. Apple’ın bu çabaları baltalamadığından emin olmak için soruşturma yürüteceğiz.”

Cuma günü Apple, iOS 18’in temel özelliklerinin bu yıl Avrupalı kullanıcılara sunulmasını geciktirdiği için DMA ile ilgili “düzenleyici belirsizliklerini” suçlamıştı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir