Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka kanser tespiti yapabiliyor

Yeni bir araştırmaya göre yapay zeka kanser tespitinde başarılı oldu. 13 farklı ölümcül kanser türünü tespit edebildi.
- Advertisement -

Yeni yapay zeka, doku örneklerinden yüzde 98 doğrulukla 13 ölümcül kanseri tespit ediyor. Yapay zeka modelleri, belirli DNA metilasyon imzalarını tanımlayarak kanserin erken tespitine yardımcı olabilir ve bu da hasta sonuçlarının daha iyi olmasını sağlıyor.

Yapay zeka kanser tespiti için kullanıldı

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, doktorların yakında hastalardaki kanseri tespit etmek ve teşhis etmek için yapay zekayı (AI) kullanabileceğini ve böylece daha erken tedaviyi mümkün kılabileceğini öne sürüyor. Çalışma, metilasyona dayalı yaklaşımlar kullanılarak kanserin tespit edilmesi ve sınıflandırılmasının genişleyen bir alan olduğunu ve artık yapay zeka kullanımını da içerdiğini vurguluyor. Dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan kanseri yenme mücadelesi devam ediyor. Her yıl 19 milyon vaka ve 10 milyon ölüm bildiriliyor, bu da erken evre teşhis ve tanıyı zorunlu kılıyor. Araştırmada “Kanserlerin çoğunun tedavi edilebildiği ve yeterince erken teşhis edildiği takdirde iyileştirilebildiği” belirtiliyor.

Ancak kanserlerin çoğu ileri evrelerde tespit ediliyor. Ancak birçoğu arasındaki ortak nokta, anormal DNA metilasyonu olarak bilinen epigenetik bir olgudur. Bu model daha fazla araştırmayı ateşledi. Kanserin başlamadan önce yakalanmasına yardımcı olabilir.

Basın bülteninde DNA’nın A, C, G ve T olmak üzere dört bazdan oluştuğu belirtiliyor. Hücrelerin dışındaki çevresel değişiklikler nedeniyle bu bazlardan bazılarına “DNA metilasyonu” olarak bilinen bir metil grubu ekleniyor. Organik kimyada bu, bir karbon atomunu çevreleyen üç hidrojen atomu anlamına geliyor. Aslında her hücre bu metil gruplarından milyonlarcasını sergiler. Bu nedenle, kanserli olmayan ve kanserli dokuyu ayırt etmek, özellikle istenen hızda, zorlu bir görev haline geliyor.

Görevin yoğunluğu nedeniyle araştırmacılar “normal dokuya özgü metilasyondan kansere özgü değişiklikleri belirlemek için makine öğrenimi yaklaşımlarından yararlandı” diyor. Cambridge Üniversitesi ve Londra Imperial College’dan araştırmacılar hızlı hesaplama teknolojisine yöneldiler. Erken kanser gelişiminde bu DNA işaretlerindeki değişiklikleri gözlemlediler ve “kanserli olmayan dokudan 13 farklı kanser türünü yüzde 98,2 doğrulukla” belirlediler. Başarının anahtarı gibi görünen kandaki DNA parçaları yerine doku örneklerini incelediler.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir