İki ABD’li astronot, onları Dünya’ya döndürmek üzere tasarlanan Boeing uzay aracındaki arızalar nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) planlanandan neredeyse iki hafta daha uzun süre kalacak. NASA, Barry “Butch” Wilmore ve Sunita Williams’ın 26 Haziran’a kadar Boeing Starliner ile Dünya’ya dönmeyeceğini söyledi. Araç, Boeing’in uzay programında gecikmeler ve yüksek maliyetler nedeniyle yaşanan son aksaklık nedeniyle helyum sızıntıları ve itici sorunları nedeniyle sıkıntı yaşadı.
Boeing arızaları geri dönüşü engelledi
ISS misyonu, Boeing’in on yılı aşkın bir planlamanın ardından yaptığı ilk insanlı uzay lansmanıydı ve iki fırlatma geç ihbarla iptal edilmişti. Bay Wilmore ve Bayan Williams, 5 Haziran’da Dünya’dan havalandılar ve 6 Haziran’da ISS’ye ulaştılar. İstasyonda yaklaşık yedi gün kalmaları gerekiyordu ancak Dünya’ya dönüşleri bu haftaya kadar ertelenmişti. Uzay aracının iticilerinden beşi, uzay istasyonuna yaklaşırken bilgisayarları tarafından kapatıldı ve dördünün tekrar açılması gerekti; itme sisteminde ise bir takım küçük sızıntılar yaşandı.
En son gecikme, geminin Dünya’ya dönmesinden önce ikilinin başlangıçta planlanan sürenin iki katından daha uzun bir süre boyunca ISS’de kalacağı anlamına geliyor. Araç paraşüt kullanarak New Mexico’ya inecek.
Arızalar kritik olmamakla ve uzay aracı test edilirken sıklıkla sorunlar ortaya çıkmakla birlikte, Nasa ve Boeing yetkilileri dönüş yolculuğu için hazırlıklara başlamadan önce önümüzdeki günlerde aracı analiz etmeyi planlıyor. Bu aksaklık, Ocak ayında Oregon üzerinde yapılan bir uçuşta bir kapının patlamasının ardından 737 Max uçaklarıyla ilgili bir güvenlik krizinin ortasında Boeing’e vurulan son darbe oldu ve düzenleyicilerin yeni incelemelerine yol açtı.
Boeing’in görevden ayrılan genel müdürü David Calhoun, ABD Senatosu’ndaki bir oturumda, 737 Max jetlerinin düştüğü önceki iki kazada ölenlerin aileleri tarafından sıkıştırıldı. Calhoun kayıplar için özür diledi ancak şirketin güvenlik siciliyle “gurur duyduğunu” söyledi. Dört Amerikalı ve üç Rus astronottan oluşan uzun süreli bir mürettebata sahip olan ISS’de aylarca yetecek kadar gıda malzemesi bulunuyor ve Starliner 45 gün boyunca kenetli kalabiliyor. Astronotların Dünya’ya dönüşü daha da gecikirse 2 Temmuz’da ayrılmaları muhtemel. Nasa’dan Steve Stich bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Bunun mürettebatlı bir araç olduğu göz önüne alındığında, fazladan zaman ayırdığımızı düşünüyorum ve çevrilmemiş hiçbir taş bırakmadığımızdan emin olmak istiyoruz” dedi.