Nvidia’nın Microsoft’u geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi haline gelmesiyle birlikte, telekom iş geliştirme küresel başkanı Chris Penrose yapay zekâ çip devinin bir sonraki adımlarını ve mobil sektöre yönelik planlarını tartışmak üzere sahneye çıktı. Şirketin son başarısı açıklanırken açılış konuşmasını yapan ve izleyicilerden alkış alan Penrose, “bunu Nvidia için mümkün kılan” tüm ortaklarına teşekkür etti.
Nvidia’nın hisseleri 18 Haziran Salı günü yüzde 3,5 artışla 135,58 dolara yükseldi ve bu ayın başlarında Apple’ı geçtikten sonra Microsoft’u da geride bırakarak piyasa değerini 3,33 trilyon dolara çıkardı. Dünyanın en değerli şirketler listesinin en tepesinde kıyasıya bir yarış var ve Microsoft, Nvidia ve Apple her hafta yaptıkları hamlelerle listenin sürekli değişmesine sebep oluyorlar.
Microsoft 2023’ün son günlerinde Apple’ı geçerek dünyanın en değerli şirketi olurken, Nvidia da bu ayın başında Apple’ı geride bırakarak 2. sıraya tırmanmıştı. Apple, WWDC ile hızlı bir çıkış yakalayıp önce 2. sonra 1. sıraya yerleşse de bu başarı kalıcı olmadı.
Nvidia telekom iş geliştirme küresel başkanı Chris Penrose şirketin öncelikli odağının yapay zekâ yeteneklerini pazara sunmak olduğunu ve insanların harika şeyler yaratmasını sağlayacak platformlar ve araçlar oluşturmak istediğini söylüyor. Konuşmasında telekom sektörüyle olan çalışmalarını doğrudan ele alan Penrose, üç adımlı bir plan ortaya koydu.
Penrose bu çerçevede ilk olarak, Nvidia’nın amaca yönelik çözümler oluşturmaya odaklandığını ve bunun sonucunda her biri farklı alanlarda özel bir teklif sunan bir “yapay zekâ modelleri takımyıldızının” düzenlendiğini söyledi. Penrose ikinci olarak, altyapı talebine odaklandı ve son olarak yapay zekânın ağa yerleştirilmesi konusunu ele aldı. Penrose ayrıca YZ çiplerine olan talebin artmaya devam etmesiyle birlikte Nvidia’nın üretimi iyileştirmek için çalıştığını da sözlerine ekledi.
Teknoloji firmaları dünyada yükselişte, ülkemizde ise henüz gerideler
Öte yandan, dünyanın en değerli şirketleri listesine bakıldığında ilk 5 sıranın tamamen teknoloji firmalarından oluşması (Nvidia, Microsoft, Apple, Google ve Amazon) bir hayli dikkat çekici. 7. sırada yer alan Meta (Facebook) ve 8. sırada yer alan TSMC de listeye eklendiğinde İlk 10’da yer alan firmalardan 7’sinin teknoloji firması olduğu görülüyor.
Ülkemizde durum nasıl derseniz, aynı listelerin yerel pazara göre uyarlanmış sıralamasında bırakın ilk 5’i ilk 10’da yer alan bir teknoloji firmamız bulunmuyor. Çekirdek işleri olmasa da kısmen teknoloji firması diyebileceğimiz Aseslan 11, Turkcell 14 ve Türk Telekom 18. sırada yer alıyorlar.