Araştırmacı Damian Stefaniuk’un liderliğindeki bir ekip, elektriği depolayan yeni bir beton geliştirerek tüm evleri devasa pillere dönüştürebileceklerini iddia ediyor. Bu teknoloji, MIT’deki araştırmacılar tarafından bulunan enerjiyi değiştirilmiş bir betonun içinde depolama yöntemiyle mümkün hale geliyor.
MIT araştırmacıları, su, çimento ve araba lastiklerinin üretiminde kullanılan karbon siyahı karışımını süper kapasitörlere dönüştürerek uzun vadeli enerji depolama sorununa çözüm arıyorlar. Süper kapasitörler, lityum iyon pillerle kıyaslandığında uzun vadeli depolama konusunda dezavantajlı olsalar da, çok hızlı bir şekilde şarj edilip boşaltılabiliyorlar.
Stefaniuk ve ekibi, bu teknolojinin yenilenebilir enerji depolama için cazip bir seçenek olabileceğine inanıyor. Yeni malzeme, gün içinde dalgalanan yeşil enerji üretimini dengeleyerek elektrik şebekesindeki baskıyı azaltabilir.
Şu anda, süper kapasitörlerin yalnızca küçük miktarlarda enerji depolayabildiği ve hala geliştirilmesi gereken bazı engellerin bulunduğu belirtiliyor. Ancak Stefaniuk, ölçek büyütüldüğünde bu teknolojinin bir konutun günlük enerji ihtiyacını karşılayabileceğine inanıyor.
Ekip, bu yenilikçi betonun bir yapı malzemesi olarak kullanılmasının yanı sıra, enerji depolayan duvarlar, temeller ve sütunlar gibi yapı elemanlarını destekleyebileceğini öne sürüyor. Bu gelişme, arabaları kablosuz olarak hızlı bir şekilde şarj edebilen yollar gibi benzer potansiyel uygulamaları da beraberinde getirebilir.
Bu teknolojinin gelecekte enerji depolama alanında önemli bir rol oynaması beklenirken, şu anda hala geliştirme aşamasında olduğu ve daha fazla araştırma ve geliştirme gerektiği belirtiliyor.