Dünyanın ilk 3D e-deri prototipi, robotlara insan benzeri dokunma hissi veriyor Çin’den gelen bu elektronik cilt, basıncı, sürtünmeyi ve gerilimi gerçek zamanlı olarak çözebiliyor.
Çinli bilim insanları, üç boyutlu (3D) mimarili bir elektronik cildin geliştirilmesiyle teknolojik bir atılım gerçekleştirdi. İlk olarak Xinhua Haber Ajansı tarafından bildirilen bu yenilik, yara bandı gibi doğrudan cilde uygulanabiliyor. Bu, biyomedikal teşhis ve insansı robotlarda potansiyel uygulamalara sahip kişilerin gerçek zamanlı sağlık verilerini izlemek için kullanılabiliyor. Tsinghua Üniversitesi’nden Profesör Zhang Yihui’nin buluşu olan elektronik deri, üç mekanik sinyali çözüp algılayabiliyor: basınç, sürtünme ve gerginlik.
3D e-deri robotlarla entegre çalışacak
Gelişme hakkında konuşan Profesör Zhang, elektronik derinin insan derisinin duyusal işlevlerini taklit eden yeni bir sensör türü olduğunu ortaya çıkardı. Açıklamada: “Gelecekte erken teşhis ve tedavi için tıbbi robotların parmak uçlarına kurulabileceği gibi, kan oksijeni, kalp atış hızı gibi sağlık verilerinin gerçek zamanlı olarak izlenmesi için insan cildine yara bandı gibi de uygulanabilecek” ifadeleri kullanıldı.
Elektronik derinin “yoğun bir şekilde düzenlenmiş ve dış uyaranları doğru bir şekilde algılayabilen üç boyutlu bir uzamsal dağılıma sahip çok sayıda dokunsal reseptör hücresine sahip olduğunu” ekledi. Basınç, sürtünme ve gerinim sinyallerinin eşzamanlı kodunun çözülmesi, bu teknolojinin geliştirilmesinde önemli bir zorluk oluşturdu. Yeni elektronik cilt, epidermis, dermis ve deri altı dokudan oluşan, insan derisini taklit eden bir yapıyla bu engelin üstesinden geliyor.
Elektronik kaplamalar daha önce de geliştirildi. Bunların arasında en dikkat çekeni, geçen yıl Stanford bilim adamlarının geliştirdiği, beyinle doğrudan iletişim kurma ve gerçek derinin duyusal geri bildirimlerini taklit etme yeteneğine sahip olanı. Profesör Zhang’ın ekibi, inovasyonlarının daha da ileri gittiğini vurguluyor. Gerçek derinin duyusal geri bildirimini bile taklit edebilir. Ekip, elektronik bir cildin harici bir nesneye temas etmesi durumunda birden fazla sensörün birlikte çalışacağını belirtiyor. Sensörler tarafından toplanan sinyaller bir dizi iletim ve çıkarıma tabi tutuluyor ve ardından derin öğrenme algoritmalarıyla birleştiriliyor.