Techinside Google News
Techinside Google News

Mezarlıklar güneş santraline dönüştürülüyor!

Güneş enerjisi tüm dünyada hızla yaygınlaşırken, Valencia şehri ana şehir mezarlığına güneş paneli kurulumu projesi başlattı
- Advertisement -

İspanya’nın Valencia şehri hem yaşayanları hem de ebediyete intikal edenleri biraz daha güneşli hissettirecek bir hamleyle, mezarlıklarını yenilenebilir enerjinin hareketli merkezlerine dönüştürüyor. RIP (Requiem in Power) olarak adlandırılan bu girişim, mezarlıkları güneş enerjisi santrallerine dönüştürerek temiz enerji üretirken “ışıklarda uyusun” deyimine de yepyeni bir anlam kazandıracak.

Tarihi kent merkezi, festivalleri ve paellası (tavuk, tavşan, safran ve pirinçle yapılan özel bir pilav türü) ile ünlü olan Valencia şimdi de potansiyel olarak çevre bilincine sahip hayaletleri ile manşetleri süslüyor. Kentin ana mezarlığına ilk parti fotovoltaik güneş panelleri kurdu bile. Proje tamamlandığında 6,658 güneş paneli İspanya güneşinin tadını çıkarıyor olacak. Bu donanım belediye binalarına güç sağlamaya ve 1,000 adet düşük gelirli haneye enerjinin dörtte birini sağlamaya yetecek. Valencia’nın İklim Acil Durum ve Enerji Dönüşümü Konsey Üyesi Alejandro Ramon, projenin İspanya’nın en büyük kentsel güneş enerjisi çiftliği olduğunu belirtiyor.

Bu çevre dostu çalışma, kentin enerjisinin yüzde 27’sini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi amaçlayan Valencia 2030 İklim Misyonu‘nun bir parçası. 2030 yılına kadar bu yeşil enerjinin her bir watt’ı, yüzde 100 LED kamu aydınlatmasına geçiş de dahil olmak üzere kamu altyapısını güçlendirmek için kullanılacak. Görünüşe göre Valencia’nın ruhları hem mecazi hem de gerçek anlamda ışıklar içinde uyuyacak.

Mezarlıklar aslında açık alanları ve daimi sükunetleriyle güneş panelleri için ideal yerler. RIP projesi, bu sakin alanları asıl amaçlarını bozmadan kullanıyor. Mezarlıklar yeşil enerji devrimine ilk kez dahil olmuyor. Fransa’nın Brière bataklığındaki bir adalar kümesi olan Saint-Joachim de mezarlığının üzerine bir güneş tentesi kuruyor. Bu proje 2025 yılına kadar 1,3 megawatt güç üretecek ve komünün 4.000 sakinine elektrik sağlayacak.

Valencia sakinleri şimdilik sadece 5 Avro karşılığında bu mezarlık enerjisi projesinde pay alabiliyor ve ölümde bile toplumsal kâr ve sürdürülebilirlik potansiyeli olduğunu kanıtlıyor. Benzer projelerin Avrupa’nın yanı sıra özellikle alan sıkıntısı çeken Güneydoğu Asya ülkelerinde kısa süre içinde uygulamaya alınabileceği söyleniyor. Elbette burada en önemli kriter yıllık güneşlenme süresi ve sağlanabilecek enerji potansiyeli.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir