Microsoft’un yeni bir raporuna göre Rusya, oyunların arkasındaki organizasyonu eleştiren bir belgeselde deepfake Tom Cruise’un kullanıldığı bir dezenformasyon kampanyasıyla Paris Olimpiyatlarını hedefliyor.
Deepfake Olimpiyat Komitesi’ni hedef aldı
Microsoft, Rusya’ya bağlı gruplardan oluşan bir ağın Fransa, Emmanuel Macron, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Paris Oyunları’na karşı “kötü niyetli etki kampanyaları” yürüttüğünü ve etkinliğe 80 günden az bir süre kaldığını söyledi. Az sayıda Rus sporcunun tarafsız olarak yarışabilmesine rağmen Rusya 2024 Olimpiyatları’ndan men edildi.
Geçen yıl Telegram mesajlaşma platformunda ortaya çıkan sahte Cruise videosuna Olimpiyatlar Düştü adı veriliyor ve IOC’yi küçümseyen “tuhaf, dolambaçlı bir senaryo” sunmak için film yıldızının yapay zeka tarafından üretilen sesini kullanıyor. Başlığı Gerard Butler’ın aksiyon filmi Olympus Has Fallen’a gönderme yapan belgesel, aynı zamanda yalan yere Netflix tarafından yapıldığını iddia ediyor ve New York Times ile BBC’nin sahte beş yıldızlı incelemeleriyle tanıtılıyor.
Microsoft’un tehdit analiz merkezi, Pazartesi günü yayınlanan bir raporda , “Video… içeriğin yaratıcılarının projeye hatırı sayılır bir zaman ayırdığını ve gözlemlediğimiz etki kampanyalarının çoğundan daha fazla beceri sergilediğini açıkça gösterdi” dedi. Video, geçmişte Elijah Wood da dahil olmak üzere ABD’li aktörleri, insanların kişiselleştirilmiş video mesajları için ünlülere para ödeyebildiği bir web sitesi olan Cameo’ya mesaj kaydetmeleri konusunda aldatan Storm-1679 adlı Kremlin bağlantılı bir grup tarafından yapıldı. Storm-1679’un geçen yılki Olimpiyat kampanyası, 26 Temmuz’dan 11 Ağustos’a kadar süren oyunlar sırasında şiddet korkusunu yayan bir dizi video içeriyor. Grup, Parislilerin terör saldırıları beklentisiyle mülk sigortası satın aldığına ve biletlerin dörtte birinin terör korkusu nedeniyle iade edildiğine dair sahte yayın haberleri yayınladı. Her iki klip de tanınmış yayıncılar Euro News ve France24’ün kimliğine büründü.
Storm-1679 ile bağlantılı sosyal medya hesaplarında, Paris’teki grafitiyi temsil ettiği iddia edilen, oyunlara katılan İsraillilere şiddet tehdidinde bulunan resimler gösterildi. Görüntülerin birçoğu, 1972 Münih Olimpiyatları’nda Filistinli teröristler tarafından düzenlenen ve İsrail Olimpiyat takımının 11 üyesinin öldüğü saldırılara da gönderme yapıyordu. Raporda, “Microsoft, grafitinin fiziksel olarak var olduğuna dair herhangi bir bağımsız onay gözlemlemedi, bu da görüntülerin muhtemelen dijital olarak oluşturulduğunu öne sürüyor” dedi.