Aralık ayında ABD’nin San Bernardino ilçesinde yaşanan ve 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan terörist saldırı sonrasında FBI’ın saldırganın üzerinde bulduğu iPhone için yaşanan “şifre kırma” kavgası, ülkeyi tam anlamıyla ikiye böldü.
Saldırganın üzerinden çıkan iPhone’un 10 haneli bir şifre ile kilitlenmiş olması nedeniyle FBI telefondaki verilere ulaşamamıştı. Telefonda, saldırganın ABD’deki diğer IŞID üyeleri ile görüşme bilgilerinin olduğunu vurgulayan FBI telefonun şifresini kırmak için her yolu denemiş ancak başarılı olamamıştı. Apple’dan da destek isteyeun FBI red cevabı alınca, mahkemeye başvurmuştu.
FBI şimdi, Apple’ın şifreyi kırması için mahkemeden emir çıkarmasına rağmen Apple böyle bir girişimin ülkenin güvenliği için daha büyük tehdit oluşturacağını vurgulayarak emri uygulamayacağını belirtirken, Google, Facebook ve Twitter da Apple’ın kararının doğru olduğunu vurguladılar.
Apple’ın CEO’su Tim Cook’un halka açık olarak yayınladığı mektupta, FBI için yaratılacak arka kapının kötü niyetli kişilerin eline geçmesi halinde, ülkenin nükleer sırları da dahil olmak üzere çok kritik bilgilerinin yabancı casusların eline geçebileceği, kritik görevlerdeki kamu çalışanlarının yine yabancı casusların veya kötü niyetli organizasyonların hedefi olabileceğini vurgulayarak, Apple olarak iPhone’lara arka kapı açmaya yönelik bir arka kapı açma girişiminde bulunmayacaklarının altını çizmişti.
Öte yandan Apple’ı haklı bulan bir diğer isim de ünlü güvenlik uzmanı John McAfee oldu. McAfee yayınladığı blog yazısında, Apple’ın iPhone’lara arka kapı açmasının büyük bir tehlike yaratacağını, bunun yerine telefondaki şifreyi kendisinin “ücretsiz” olarak kıracağını vurguladı.