Techinside Google News
Techinside Google News

2024’ün ilk çeyreğinde Startup’lar ne kadar yatırım aldı?

2024 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'deki girişimlere yapılan yatırımlar global trende paralel olarak düşüş gösteriyor
- Advertisement -

KPMG Türkiye M&A ve 212 ekipleri tarafından hazırlanan “Türkiye Startup Yatırımları” raporu, 2024 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’deki girişimlere yapılan yatırımların global trende paralel olarak düşüş gösterdiğini ortaya koydu. Küresel startup yatırımları, 2024 yılının ilk çeyreğinde 75,9 milyar dolara gerilerken, Türkiye startup ekosistemi de işlem sayısı ve hacminde önemli bir azalma yaşadı. Rapora göre, 54 işlem gerçekleştirilirken bu işlemlerin toplam hacmi 43 milyon dolar oldu.

Küresel startup yatırımlarında da düşüş var

Raporda, küresel startup yatırımlarının toplam hacminin azaldığı belirtilirken, yüksek faiz oranları ve jeopolitik belirsizliklerin yatırımcıları temkinli davranmaya ittiği vurgulandı. Türkiye’de de benzer bir trend gözlemlendi. 2024 yılının ilk çeyreğinde toplam işlem hacmi, startup satın alma işlemleri dahil olmak üzere 43 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

KPMG Türkiye M&A Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı Özge İlhan Acar, yüksek faiz ortamı ve jeopolitik belirsizliklerin yatırımcıları temkinli davrandığını belirtti. Aynı zamanda, tohum aşama yatırımlarının toplam işlem hacminin yüzde 60’ını oluşturduğunu ve yatırımcıların daha düşük hacimli işlemlere yöneldiğini ifade etti.

212 Kurucu Ortağı Ali Karabey ise Türkiye’deki startup yatırım dünyasında global düşüş trendini yansıttığını belirtti. Yüksek faiz oranları ve süregelen jeopolitik belirsizlikler nedeniyle yatırımcıların temkinli davrandığını ve düşük hacimli işlemlere yöneldiğini vurguladı.

Rapora göre, küresel ölçekte startup yatırımları, 2024 yılının ilk çeyreğinde işlem adedi ve hacmi bazında azaldı. Türkiye’de ise toplam 54 işlem gerçekleşti ve bu işlemlerin toplam hacmi 43 milyon dolar oldu. Fintech ve yapay zekâ gibi sektörlerde yapılan yatırımlar öne çıkarken, yerli yatırımcılar işlem hacmi ve adedi bakımından lider konumda yer aldı.

Geleceğe Dair Beklentiler

Raporda, ilerleyen çeyreklerde işlem sayısı ve hacminde artış öngörüldüğü belirtildi. Özellikle yerel seçimlerin geride kalması ve belirsizliklerin azalması ile yatırımcı iştahında artış bekleniyor.

“Türkiye Startup Yatırımları” raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir