ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yörüngeye gönderdiği mini uydu PREFIRE (Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment) misyonunun bir parçası. Bu misyon Dünya’nın gezegendeki en soğuk ve en uzak iki bölgeden uzaya yaydığı ısı miktarını ölçecek ayakkabı kutusu büyüklüğünde iki kübik uydudan ya da CubeSat’lardan oluşuyor. PREFIRE görevinden elde edilecek veriler, araştırmacıların sürekli ısınan dünyamızda buzulların, denizlerinin ve hava durumunun nasıl değişeceğini daha iyi tahmin etmelerine yardımcı olacak.
NASA’nın Washington’daki Yer Bilimleri Bölümü Direktörü Karen St. Germain, fırlatılan uydu ve PREFIRE misyonu hakkında yaptığı açıklamada: “NASA’nın yenilikçi PREFIRE görevi, Dünya sistemi anlayışımızdaki bir boşluğu dolduracak ve bilim insanlarımıza Dünya’nın kutup bölgelerindeki inceleme ile gezegenimizin ne kadar enerji emdiğini ve saldığını bu bölgelerin ve buzulların nasıl etkilediğine dair ayrıntılı bir resim sunacak” dedi ve ekledi:
“Bu, deniz buzu kaybı, buz tabakasının erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi tahminlerini geliştirecek ve gezegenimizin sisteminin önümüzdeki yıllarda nasıl değişeceğine dair daha iyi bir anlayış yaratacaktır. Söz konusu veriler hava ve sudaki değişiklikleri izleyen çiftçiler, değişen denizlerde çalışan balıkçı filoları ve direnç geliştiren kıyı toplulukları için çok önemli bilgiler.”
NASA yer kontrolörleri, fırlatmanın ardından CubeSat ile başarılı bir şekilde iletişim kurmayı başardı. İkinci PREFIRE CubeSat önümüzdeki günlerde Fırlatma Kompleksi 1’den kendi Electron roketiyle yola çıkacak. Mühendislerin ve bilim insanlarının her iki kübik mini uydunun da normal çalıştığından emin olacakları 30 günlük bir kontrol döneminin ardından, görevin 10 ay boyunca faaliyet göstermesi bekleniyor.
NASA ve Wisconsin-Madison Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen PREFIRE görevinin merkezinde Dünya’nın enerji bütçesi, yani Güneş’ten gelen ısı enerjisi ile gezegen tarafından dışarı verilen ısı arasındaki denge yer alıyor. Bu ikisi arasındaki fark, gezegenin sıcaklığını ve iklimini belirleyen en önemli etmen. Kuzey Kutbu ve Antarktika’dan yayılan ısının büyük bir kısmı uzak kızılötesi radyasyon olarak yayılır, ancak şu anda bu enerji türünün ayrıntılı bir ölçümü mevcut değil.
Atmosferin su buharı içeriği, bulutların varlığı, yapısı ve bileşimi ile birlikte, Dünya’nın kutuplarından uzaya kaçan uzak kızılötesi radyasyon miktarını etkiler. PREFIRE’dan toplanan veriler, araştırmacılara uzak kızılötesi enerjinin Arktik ve Antarktik ortamlardan uzaya nerede ve ne zaman yayıldığı hakkında bilgi verecek.
NASA’nın Güney Kaliforniya’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı Direktörü Laurie Leshin, “PREFIRE CubeSats küçük olabilir, ancak Dünya’nın enerji bütçesi hakkındaki bilgilerimizdeki büyük bir boşluğu kapatacaklar” diyor ve ekliyor: “Gözlemleri, Dünya’nın ısı dengesinin temellerini anlamamıza yardımcı olacak ve küresel ısınma karşısında buzlarımızın, denizlerimizin ve hava durumumuzun nasıl değişeceğini daha iyi tahmin etmemizi sağlayacak.”
Misyonun CubeSat’larının her biri, kızılötesi dalga boylarını ölçmek için özel olarak şekillendirilmiş aynalar ve sensörler kullanan termal kızılötesi spektrometre adı verilen bir alet taşıyor. Aletlerin CubeSat’lara sığacak şekilde minyatürleştirilmesi, bazı parçaların küçültülürken diğer bileşenlerin büyütülmesini gerektirdi.