Bu haber, büyük bulut hiperskalerlerinin iş dünyasındaki dolarlar için rekabet ettiği bir dönemde geliyor ve Google, AWS ve Microsoft’un Azure’unun gerisinde kalmış durumda.
Google’ın duyurusu, arızalı deniz altı kablolarına atfedilen Afrika genelinde yaygın kesintilerin ardından geldi. Hizmetlerini hem tüketicilere hem de işletmelere sunmak için esnek bağlantıya güvenen bir şirket için Google, kendisini çözüm olarak konumlandırmak için açıkça bundan yararlanmaya çalışıyor.
“Umoja” olarak adlandırılan yeni kablo hattı Kenya’da başlıyor ve aralarında Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, Uganda, Zambiya ve Zimbabve’nin de bulunduğu çeşitli ülkelerden geçiyor; ardından, kara yolculuğunu Güney Afrika’da tamamlıyor.
Google, rotanın karasal bölümünün aslında tamamlandığını doğruladı ve bu bölüm için Liquid Intelligent Technologies adlı bir şirketle çalıştığını söyledi. Kabloyu Hint Okyanusu üzerinden Avustralya’nın Perth kentine yönlendirme çalışmaları şu anda devam ediyor ve tamamlanması için onaylanmış bir zaman çizelgesi yok.
Google Cloud’un küresel ağ altyapısından sorumlu Başkan Yardımcısı Brian Quigley Perşembe günü bir blog yazısında, “Umoja, Afrika ülkelerinin birbirleriyle ve dünyanın geri kalanıyla daha güvenilir bir şekilde bağlantı kurmasını sağlayacak.” dedi.
“Mevcut bağlantı rotalarından farklı yeni bir rota oluşturmak, tarihsel olarak yüksek etkili kesintiler yaşayan bir bölge için dayanıklı bir ağın sürdürülmesi açısından kritik önem taşıyor.”
Dünyanın denizlerine, okyanuslarına ve su yollarına uzanan yüzlerce kablo var; Big Tech (Amazon, Google, Meta ve Microsoft dahil) altyapıda giderek daha fazla pay sahibi olduğunu iddia ediyor. Bunun nedeni basit: Ne kadar çok kablo ve veri merkezi varsa, müşterilerine daha düşük gecikme süreli YouTube akışları veya bulut bilişim üzerine kurulu kuruluşlar için daha hızlı veri aktarımları gibi daha kaliteli hizmet sağlayabilirler.
Google’ın Umoja için planladığı rotaya şu anda en yakın deniz altı kablo rotası, SUB.CO’nun 2022’de işletmeye açılan ve Umman’ı Perth’e bağlayan Umman Avustralya Kablosu’dur. Google ayrıca Portekiz’i Nijerya ve Güney Afrika’ya bağlayan Equiano da dahil olmak üzere Afrika merkezli çeşitli kablolama projelerine de yatırım yaptı.
Bu yılın başlarında şirket, Güney Amerika’yı Asya-Pasifik’e bağlayan; Fransız Polinezyası üzerinden Şili’den Avustralya’ya uzanan ilk deniz altı kablolarından birini inşa etme planlarını da duyurdu.
Google, Umoja’nın tamamlanması için belirli bir zaman çerçevesi sunmasa da; bir sözcü, tipik bir denizaltı kablosu yapısının planlamadan operasyonel hale gelmesine kadar yaklaşık üç yıl sürdüğünü söyledi.
Dolayısıyla belki de bu kablonun 2026 civarında prime time’a hazır olmasını bekleyebiliriz.