LOCUST karşı insansız hava aracı lazer sisteminin üreticisi BlueHalo, dün ABD Uzay ve Füze Savunma Komutanlığı tarafından Ar-Ge finansmanı aldığını duyurdu.
Şirket, bu fonları, Lazer Teknolojisi Araştırma Geliştirme ve Optimizasyon (LARDO) programının bir parçası olarak verilen fonları, lazer silahlarının boyutunu, ağırlığını ve gücünü iyileştirmek için kullanacağını belirtti.
Mevcut LOCUST sistemleri, BlueHalo’nun “zor öldürücü” yüksek enerjili lazer olarak tanımladığı bir lazerle hedefleri takip edebilen, tanımlayabilen ve onlara saldırabilen yapay zeka ile donatıldı.
Askeri jargonda “sert öldürme” sistemleri, yukarıda belirtilenleri devre dışı bırakan “yumuşak öldürmeler”in aksine; düşmanın silahlarını, araçlarını ve personelini yok eden sistemlerdir. Sert öldürmeler için lazer silahlarını kinetik silahlara göre kullanmanın avantajı; dronların veya araçların çok daha az gürültü, yıkım ve ikincil hasar potansiyeli ile devre dışı bırakılabilmesi.
LOCUST, havadaki düşmanları, özellikle de LOCUST’ın birincil amacı olan dronları öldürmek için, 20 kW’a kadar çıkış gücüne sahip bir ışın üretebilir.
Tüm bu güç, LOCUST’ın nispeten sabit olduğu anlamına geliyor. Ünite bağımsız olduğundan, yerine bırakılıp modüler olarak kullanılabilir; ancak hareket halindeyken kullanılabilir gibi görünmemekte. Bu arada Lockheed Martin, Stryker savaş aracına monte edilmek üzere tasarlanan kendi 50 kW DEIMOS sisteminin tanıtımını yaptı.
Ordu, 2022’den bu yana Ortadoğu’da LOCUST birimlerini konuşlandırıyor ve bunları insansız hava araçlarını, füzeleri ve havan toplarını düşürmek için kullanıyor. Bu ayın başlarında Forbes’a göre LOCUST, drone’un hassas parçalarını saniyeler içinde eriterek onları yok edebiliyor; rapor, ABD ordusunun sahada lazer silahı kullandığını ilk kez doğruladığı anlamına geliyor.
Savunma Bakanlığı’na göre, lazerlerin silah haline getirilmesine yönelik araştırmalar, teknolojinin 1960’ta icat edilmesinden bu yana devam ediyor. Yıllar boyunca yapılan birçok çaba, gerçek bir yönlendirilmiş enerji silahını laboratuvar aşamasından çıkarmakta başarısız oldu; ancak işte buradayız: Lazer savaş çağı.