Techinside Google News
Techinside Google News

Dünya, Çin kökenli donanımlardan kurtulmaya çalışıyor!

Basında çıkan haberlere göre Almanya yakında Çin kökenli Huawei ve ZTE'nin ekipmanlarını 5G ağlarından kaldırabilir.
- Advertisement -

Bloomberg geçen Cuma günü, Almanya Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomik İşler Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı’nın Çin yapımı teknolojinin ulusal güvenlik gerekçesiyle kaldırılması yönündeki önerisini desteklediğini bildirdi.

Plana göre Alman telekomünikasyon şirketlerinin, Huawei ve ZTE tarafından üretilen kritik bileşenleri 1 Ocak 2026’dan önce çekirdek ağlardan kaldırması ve 2029 yılına kadar erişim ve ulaşım ağlarında Çin parçalarına olan yapısal bağımlılığı daha da azaltması gerekecek.

Raporlarda, sektör oyuncularının muhalefetinin Dijital Bakanlığın planı kabul etmesini engellediği iddia edildi, ancak bakanlık sözcüsü iddiayı reddetti.

Çinli telekomünikasyon seti üreticilerinin yasaklanmasının belirtilen nedeni genellikle Çin Ulusal İstihbarat Yasası’nın vatandaşların ve kuruluşların yetkililerle işbirliği yapmasını gerektiren 7. Maddesini içeriyor. Bu, yaygın olarak bir müşterinin ağı hakkında bilgi sahibi olan herhangi bir Çinlinin, bu ağ hakkında bildiklerini paylaşmak zorunda kalacağı, yani istihbarat toplama çabaları için zengin bir bilgi kaynağı olacağı şeklinde yorumlanıyor.

Bu nedenle Japonya, Avustralya ve Kanada, Huawei kitinin hükümet ağlarında kullanımını yasakladı.

Birleşik Krallık, 2020 yılında 5G ağları için Huawei donanımının satın alınmasını yasakladı. Sistemlerde kalan tüm donanımların 2027 yılı sonuna kadar kaldırılması gerekiyor.

Huawei, 5.5G teknolojisi ile telekom dünyasında liderliği hedefliyor

2023 yazında AB, Huawei’i “yüksek riskli tedarikçi” olarak etiketledi. Avrupalı ​​komisyon üyesi Thierry Breton, hem Huawei’in hem de ZTE’nin üye ülkelerin ulusal altyapısından kısıtlanması çağrısında bulundu, ancak geniş kapsamlı bir yasaklama yapmadı. Ancak bazı üye ülkeler (2020’deki İsveç gibi) kendi yasaklarını uygulamaya koydu.

Almanya, Huawei’i 5G’nin kritik çekirdeğinde kullanmamaya karar vermesine rağmen, belki de pratiklik ve maliyet nedeniyle bir yasak uygulamadı. Ancak baskı mevcut: Satıcıya güvenmeye devam etmesi halinde müttefiklerle istihbarat paylaşımının sınırlandırılmasıyla tehdit edildiği bildirildi.

Almanya’nın devlete ait demiryolu işletmecisi Deutsche Bahn, sök ve değiştir emri verilmesi durumunda maliyetin 400 milyon Euro’ya kadar çıkacağını tahmin etti.

Çin büyükelçiliği, Almanya’nın 5G ağ ekipmanının yüzde 60’ının Huawei‘den geldiğine inanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, mevcut kiti söküp değiştirmenin ne kadara mal olacağını kendisi bile hafife almıştı. Mayıs 2023’te FCC, bu çaba için yaklaşık 5 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu açıkladı; bu, başlangıçta tahsis edilenden 3 milyar doların üzerinde bir artış,. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir