Techinside Google News
Techinside Google News

Geri dönüşümlü biyo reçine 3D baskıyı değiştiriyor!

Geri dönüşümlü biyo reçine 3D baskıda yeni bir dönem başlatabilir. Bu reçinenin tekrar geri kazanımı, baskı maliyetlerini olumlu yönde etkileyecek.
- Advertisement -

3D baskıyı yeniden tanımlamak için geri dönüştürülebilen yeni biyo-reçine geliştirildi. Bu reçine neredeyse tamamen kapalı devre bir sistem içerisinde geri dönüştürülebilir. Birmingham Üniversitesi’nden araştırmacılar, biyolojik kaynaklı malzemelerden yapılmış yeni bir tür geri dönüştürülebilir reçine yarattı. Bu atılım potansiyel olarak 3D baskı endüstrisinde daha sürdürülebilir bir geleceğe yol açacak.

Geri dönüşümlü biyo reçine

Ekibin bulguları, tamamen biyolojik kaynaklı bir hammaddeden yüksek çözünürlüklü, 3D baskılı yapılar üretme potansiyelini ortaya koyuyor. Petrokimyasallardan elde edilen geleneksel fotopolimer reçinelerin aksine, bu reçine neredeyse tamamen kapalı döngü sistemi içerisinde geri dönüştürülebilir ve böylece ürünlerin kullanım ömrünün sonuna ulaştıklarında bileşenlerine ayrılmasına olanak sağlanıyor.

Bu reçineler ışığa maruz kaldığında sertleşiyor ve 3D baskılı parçaların üretiminde tercih edilen bir malzeme olarak ortaya çıkıyor. Bu atılım, 3D baskı endüstrisinde uzun zamandır devam eden bir sorunu ele alıyor. Burada reçineler, teknolojinin 1980’lerdeki başlangıcından bu yana büyük ölçüde değişmeden kaldı. Bazı çabalar biyokütleden yapılan daha sürdürülebilir reçinelerle sonuçlanmış olsa da bunlar halen reçineler sertleştikçe oluşan geri döndürülemez bağlara dayanıyor.

Birmingham Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden Profesör Andrew Dove, yaptığı açıklamada: “Yaklaşımımız, verimli bir şekilde geri dönüştürülemeyen petrokimyasallardan yapılan 3D yazdırılabilir reçinelere güvenmenin önemli bir adımıdır. Yeni reçinenin özelliklerinde hala iyileştirmeler yapmamıza rağmen, bu araştırma, geliştirme için heyecan verici yeni yollar açıyor” dedi.

Bu çevre dostu çözümün anahtarı, genellikle besin takviyesi olarak satılan, doğal olarak oluşan bir yağ asidi molekülü olan lipoik asidin kullanımında yatıyor. Araştırmacılar, lipoik asitten türetilen iki monomeri birleştirerek, kendi monomerlerine veya doğrudan orijinal lipoik moleküle geri dönüştürülebilen bir reçine oluşturdu. Ekip, malzemenin iki “geri dönüşümünü” tamamlayarak süreçlerinin uygulanabilirliğini vurguladı. Dikkat çekici bir şekilde, ek geri dönüşümlerin mümkün olduğuna inanıyor.

Projenin eşbaşkan araştırmacılarından Yardımcı Doçent Josh Worch, “Işık aracılı 3D baskı endüstrisinde geri dönüşümün etkinleştirilmesi, malzeme üretimi için hızla genişleyen bir yöntem olduğundan çok önemlidir. Artık teknolojimiz sayesinde geri dönüşümün 3D baskının yerleşik bir özelliği haline gelmesine yardımcı olma ihtimalimiz var” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir