Arabalar ve kamyonlar daha akıllı hale geldikçe ve daha bağlantılı hale geldikçe, bir asırdan fazla bir süredir trafik akışını kontrol eden mütevazı ışıklar da büyük bir dönüşümün eşiğinde olabilir. Araştırmacılar, trafiği daha güvenli ve daha verimli hale getirmek için modern otomobillerdeki GPS gibi özellikleri kullanmanın yollarını araştırıyorlar. Sonunda, yükseltmeler günümüzün kırmızı, sarı ve yeşil ışıklarını tamamen ortadan kaldırabilir ve kontrolü sürücüsüz arabalara bırakabilir.
Akıllı araçlar için trafik ihtiyacı değişiyor
Michigan Üniversitesi’nde bir araştırmaya liderlik eden inşaat mühendisliği profesörü Henry Liu, yeni bir trafik sinyal sisteminin kullanıma sunulmasının insanların düşündüğünden çok daha yakın olabileceğini söyledi. Henry Liu: “Yapay zekanın ilerleme hızı çok hızlı ve bunun yaklaştığını düşünüyorum” dedi.
ABD’de trafik ışıkları yıllar içinde pek değişmedi. Tarihçi Megan Kate Nelson, Smithsonian Magazine için yazdığına göre Cleveland, ilk “belediye trafik kontrol sistemi” olarak kabul edilen sistemi 1914’te piyasaya sürdü. Şehrin tramvay hattından gelen elektrikle çalışan mühendis James Hodge’un icadı iki ışıktan oluşuyordu: demiryollarında uzun süredir kullanılan renkler olan kırmızı ve yeşil. Kaldırımdaki bir kulübede oturan bir polis memuru sinyali değiştirmek için düğmeyi çevirmek zorunda kaldı.
Birkaç yıl sonra, Detroit polis memuru William Potts’un sarı ışığı eklediği kabul edildi, ancak bir şehir çalışanı olarak bunun patentini alamamıştı. Nelson, 1930’a gelindiğinde tüm büyük Amerikan şehirlerinde ve birçok küçük şehirde en az bir elektrikli trafik sinyalinin bulunduğunu yazdı.