HPC teknoloji sağlayıcıları ve kullanıcıları için yıllık küresel bir toplantı olan ISC High Performance etkinliği Almanya’nın Hamburg kentinde dün başladı. İlki 1986 yılında 81 kişilik küçük bir katılımcı grubuyla düzenlenen etkinlik bu yıl 160’ın üzerinde firma ve 3.000’in üzerinde katılımcıyı ağırlıyor. 5 gün sürecek etkinliğin amacı makine öğrenimi, veri analitiği ve kuantum hesaplama uygulayıcılarını bir araya getirmek. Etkinliğin sponsorlarından Intel ise gerçekleştirdiği bir sunumda Aurora süper bilgisayarının 1.012 exaflop ile exascale bariyerini aştığını ve 10,6 AI exaflop’a ulaşarak açık bilim için AI’ya adanmış dünyanın en hızlı AI sistemi olduğunu duyurdu.
Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Hewlett Packard Enterprise (HPE) işbirliğiyle geliştirilen süper bilgisayar muazzam bir hesaplama gücüne sahip. Intel ayrıca açık ekosistemlerin yapay zekâ ile hızlandırılmış yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) sağlamadaki önemli rolünü de detaylandırdı. Intel Başkan Yardımcısı ve Veri Merkezi Yapay Zekâ Çözümleri Genel Müdürü Ogi Brkic, konuyla ilgili olarak “Aurora süper bilgisayarının exascale’i aşması, yarının keşiflerine giden yolu açmasını sağlayacaktır. İklim modellerini anlamaktan evrenin gizemlerini çözmeye kadar, süper bilgisayarlar insanlığı geliştirebilecek gerçekten zor bilimsel zorlukları çözmede bize rehberlik eden bir pusula görevi görüyor” diyor.
Başlangıcından itibaren yapay zekâ merkezli bir sistem olarak tasarlanan Aurora, araştırmacıların bilimsel keşifleri hızlandırmak için üretken yapay zekâ modellerinden yararlanmasına olanak tanıyacak. Başarı öyküleri arasında insan beyninin 80 milyar nöronunun haritalanması, derin öğrenme ile geliştirilmiş yüksek enerjili parçacık fiziği ve makine öğrenimi ile hızlandırılmış ilaç tasarımı ve keşfi yer alıyor.
Süper bilgisayarın donanımı dikkat çekici
Aurora süper bilgisayarı 166 raf, 10.624 blade, 21.248 Intel Xeon CPU Max Serisi işlemci ve 63.744 Intel Data Center GPU Max Serisi birimiyle dünyanın en büyük GPU kümelerinden biri haline gelen geniş bir sistemdir. Aurora süper bilgisayarı, yüksek performanslı LINPACK (HPL) kıyaslamasında ikinci oldu ancak sistemin yalnızca %87’si olan 9.234 düğüm kullanarak 1.012 exaflop ile exascale bariyerini aştı. Aurora süper bilgisayarı ayrıca makinenin %39’unu kullanarak saniyede 5.612 teraflop (TF/s) ile yüksek performanslı eşlenik gradyan (HPCG) kıyaslamasında üçüncü sırada yer aldı. Bu kıyaslama, gerçek dünyadaki HPC uygulamalarında önemli faktörler olan iletişim ve bellek erişim modellerine ilişkin içgörüler sağlayan daha gerçekçi senaryoları değerlendirmeyi içeriyor.
Sırada ne var?
Intel Xeon CPU Max Serisi ve Intel Veri Merkezi GPU Max Serisi teknolojileriyle gelen yeni süper bilgisayarlar, Intel’in HPC ve yapay zekâyı geliştirme hedefinin altını çiziyor. Sistemler arasında iklim değişikliği modellemesini hızlandırmak için Avrupa-Akdeniz İklim Değişikliği Merkezi’nin (CMCC) Cassandra’sı; füzyon enerjisinde atılımlar sağlamak için İtalyan Ulusal Yeni Teknolojiler, Enerji ve Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma Ajansı’nın (ENEA) CRESCO 8’i yer alıyor; Biyolojiden süpersonik türbülans akışlarına ve çok çeşitli malzemeler üzerinde atomistik simülasyonlara kadar veri analizini mümkün kılmak için tam üretimde olan Texas Advanced Computing Center (TACC); ve gelecekteki füzyon güç santrallerinin tasarımını destekleyen belleğe bağlı sorunları çözmek için Birleşik Krallık Atom Enerjisi Kurumu (UKAEA) bu süper bilgisayarları kullanacak.