Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka ABD’deki teknoloji işe alımlarını domine etti!

Nisan ayında ABD özelinde teknik işsizlik biraz azaldı, ancak yapay zeka işe alımları arttı; çok arttı. İş listeleri, beceriye dayalı işe almanın artan vurgusu ile işe alım uygulamalarında bir değişime işaret ediyor.
- Advertisement -

Yeni istihdam verilerine göre, yapay zeka ile ilgili pozisyonlar için iş ilanlarının sayısının tüm ilanların %11’ine sıçramasıyla, ABD’deki teknoloji işlerinde işsizlik oranı Nisan ayında üst üste ikinci ayda da geriledi. 

Kâr amacı gütmeyen bir teknoloji ticaret derneği olan CompTIA’ya göre, Nisan ayındaki tüm teknoloji iş ilanlarının %26’sı yeni gelişen teknolojideki veya yeni teknoloji becerileri gerektiren pozisyonlar içindi.

Ortaya çıkan beceriler arasında yapay zeka, blockchain, IoT, artırılmış ve sanal gerçeklik yer alıyor. Bir CompTIA sözcüsü, “Bunların hiçbiri bireysel olarak bugün büyük miktarda iş olanağı yaratmıyor, ancak bunların dikkate alınmaya değer olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

İşverenler geçen ay teknoloji pozisyonları için yaklaşık 179.000 yeni ilan listeledi. Toplamda tahmini 415.000 aktif teknoloji iş ilanı vardı.

Teknoloji işlerinde işsizlik oranı Mart’taki yüzde 4’ten Nisan’da yüzde 3,8’e düştü. Bu, Şubat ayındaki %4,5 rakamıyla karşılaştırılıyor.

Cuma günü BLS, ABD’deki genel işsizlik oranının (%3,9) %3,8 olduğu Mart ayına göre büyük ölçüde değişmediğini bildirdi. BLS’ye göre genel işsizlik Ağustos 2023’ten bu yana %3,7 ile %3,9 arasında değişiyor. Ajans, Nisan ayında 175.000 iş eklendiğini söyledi.

Experis Kuzey Amerika’nın işe alım servisi başı Ger Doyle, organizasyonlarının iş piyasasında “soğuma etkisi” gördüğünü söyledi. “Gerçek zamanlı verilerimiz, dengelenen bir iş piyasasının resmini çiziyor. Nisan ayında tıp/sağlık (%16), BT (%11) ve yönetici yönetimi (%7) alanlarında artan talep görüyoruz ve hepsi 2023’ün dördüncü çeyreğinden büyüme gösterdi.” dedi.

Temmuz 2023’ten bu yana, teknoloji alanında, yapay zeka güvenliği ve uyumluluk rollerinde büyük bir artış (%129) görüldü. Doyle, konu ile ilgili “İşverenler, yöneticiler ve yasal işlevler için BT beceri setleri konusunda beklentileri arttırıyorlar ve yapay zeka/makine öğrenimi mühendislerinin artık rekabetçi kalmak için teknik ve yumuşak becerilerin bir karışımını sergilemeleri bekleniyor.” diyor.

Doyle’a göre üniversite mezunları için yol daha zorlu; %6,2’lik bir işsizlik oranıyla karşı karşıyalar. Bu eğilim, Experis verilerine göre şu anda Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyede olan tüketici güvenindeki düşüşle uyumlu olan çalışanların mevcut pozisyonlarını daha uzun süre tutmasıyla örtüşüyor.  

Nisan ayında teknoloji pazarında beceriye dayalı işe alımlarda keskin bir artış yaşandı. CompTIA, geçen ayki tüm aktif teknoloji iş ilanlarının %46’sında adayların dört yıllık bir diplomaya sahip olduğunun belirtilmediğini bildirdi. Federal hükümet de dahil olmak üzere giderek daha fazla işveren, üniversite diploması şartlarını geride bırakıyor ve güçlü çalışma geçmişini, sertifikaları, değerlendirmeleri ve onayları vurgulayan beceriye dayalı bir işe alım yaklaşımını benimsiyor. Ve teknik olmayan beceriler, yöneticilerin işe alınmasında, hatta zor becerilerden bile daha önemli bir odak noktası haline geliyor.

Üniversite diploması gerektirmeyen ilanların yüzdesi özellikle beş teknoloji işinde önemli ölçüde arttı: ağ destek uzmanları (%86), BT destek uzmanları (%73), ağ ve sistem yöneticileri (%55), web ve UI/UX tasarımcılar (%51) ve veritabanı yöneticileri (%48).

Teknoloji işsizliği yeniden düşüşe geçse de 2022’de başlayan işten çıkarmalar bu yıl da devam etti ve bu da arzu edilen iş pozisyonlarında bir değişime işaret ediyor. Bu yılın bilişim sektörü için toparlanma yılı olması bekleniyor. 

CompTIA’nın baş araştırma sorumlusu Tim Herbert, “İşverenler ve iş arayanlar değişen bir işgücü piyasasında gezinmeye devam ediyor.” dedi. “İşe alma ve yetenek geliştirmede önce beceriye dayalı yaklaşımlar bu ortamda daha da önemli.” 

CompTIA’nın BLS verileri analizi, teknoloji şirketlerinin Nisan ayında tahmini 4.280 işçiyi işe aldığını ortaya çıkardı. Büyüme, teknoloji hizmetlerinde ve yazılım geliştirmede (+5.600) ve bulut altyapısında (+900) işe alımlar sayesinde gerçekleşti. Bulut altyapısı, veri işleme ve barındırma işlerinde son 12 ayın dokuzunda artış görülürken teknoloji ve yazılım hizmetlerindeki pozisyonlar son 12 ayın 10’unda arttı.

Ancak CompTIA’ya göre ekonomideki teknoloji meslekleri Nisan ayında %0,3 düşüşle 20.000 kişi azaldı.

Yönetici teknoloji yetenek arama şirketi Heller Search’ün CEO’su Martha Heller, verilerinin BT iş piyasasında bir yumuşama gösterdiğini söyledi.

Heller, “Ancak BT sektöründeki işten çıkarmalar esas olarak Microsoft ve Salesforce gibi BT hizmet sağlayıcılarının bu ekiplerin yerini yapay zeka geliştiricileri ve veri bilimcileriyle değiştirmesinden kaynaklanıyor.” dedi.

“BT sektörü işletme sahipleri için bu, tüm ürünlerini yapay zeka entegrasyonlarıyla yeniden platform haline getirmeleri gerektiği anlamına geliyor. Ancak diğer tüm sektörlerdeki iş liderleri için artık seçebilecekleri çok büyük bir BT yetenek havuzu var.”

Japonya yapay zeka

Şirketler dijital dönüşüm projelerini desteklemek ve üretkenliği ve verimliliği artırmak için hızla gelişen teknolojiyi uygulamak için yarışırken, Heller’e göre teknoloji işe alımındaki gerçek iş büyüme hikayesi yapay zeka olmaya devam edecek. Heller’a göre şirketler ister kendi yapay zeka geliştiricilerini işe almaya hazır olsun, ister öncelikle eski teknolojilerini modernize etmeye ihtiyaç duysun, teknoloji ekiplerini büyütmeye devam etmeleri veya yapay zeka patlamasının dışında kalmaları gerekecek.

BT yetenek dış kaynak şirketi NinjaSupport’un CEO’su Craig Crisler de Heller’la aynı görüşte olup “üretken yapay zekanın son derece popüler olduğunu ve talep gördüğünü”; iş piyasasının da öyle olduğunu ekledi.

Crisler, “Birçok şirket yapay zeka için işe alım çılgınlığı yaşarken aynı zamanda yapay zeka doktorası olan kişiler ve veri bilimcileri için yetenek sıkıntısı da görüyoruz, bu da onları çok pahalı ve bulunması zor hale getiriyor.” dedi.

Crisler, şirketlerin artık ihtiyaç duydukları yeteneği bulmakla bu yeni yetenek için ödeyecek geliri bulmak arasında ince bir çizgide yürümeleri gerektiğini söyledi.

“Bazıları bir veya iki tane gerçekten pahalı işe alım yapıp ekibin geri kalanını daha ucuz yeteneklerle doldurabilir, bazıları ise tüm ekibini orta düzey maaşlarla doldurup daha dengeli bir yaklaşım benimseyebilir.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir