Gravitics sözleşmesi, Kuvvet’in fırlatma, uydu yük entegrasyonu ve hatta uydu operasyonları gibi uzay yeteneklerini daha önce duyulmamış zaman çizelgelerinde özel sektörden tedarik etmeye yönelik daha büyük bir hamlesinin bir parçası.
Girişime taktiksel olarak duyarlı alan veya TacRS adı veriliyor ve şimdiden rekor kıran görevlerle sonuçlandı: Firefly Aerospace’in Alpha roketi, geçen yıl TacRS sözleşmesi kapsamında Uzay Kuvvetleri’nden fırlatma bildirimini aldıktan sadece 27 saat sonra pad’den ayrıldı.
Gravitics, operasyonların tam konsepti hakkında daha fazla ayrıntı sağlayamazken, startup kurucu ortağı ve CMO Mike DeRosa, bir e-postada şirketin taktiksel olarak duyarlı bir fırlatma için rokete bir modül koymadığını açıkladı. Bunun yerine, görevin “yeni bir tür taktiksel olarak duyarlı uzay görevini mümkün kılacak platformlar” geliştirmekle ilgili olduğunu söyledi.
1,7 milyon dolarlık sözleşme, SpaceWERX tarafından Uzay Sistemleri Komutanlığı’nın Uzay Safari Program Ofisi ortaklığıyla verildi. Space Safari’nin operasyon direktörü Yarbay Jason Altenhofen yaptığı açıklamada, Gravitics modülünün “TacRS için alışılmadık ve potansiyel olarak oyunun kurallarını değiştiren bir çözüm sunduğunu.” söyledi.
“Geleceğe baktığımızda, ticari teknolojilerin yenilikçi kullanımı, en zorlu sorunlarımızdan bazılarını çözmemizde önemli bir unsur olacaktır”. diye de ekledi.
Gravitics, sözleşme kapsamında Rocket Lab, True Anomaly, Space Exploration Engineering ve Eta Space dahil olmak üzere birkaç şirketle daha çalışacak. Firmaların birlikte nasıl çalışacaklarına ilişkin somut ayrıntılar yetersiz olsa da şirket, ortakların “görev mimarisinin iyileştirilmesine, kullanım durumuna özel donanımın geliştirilmesine ve uçuş donanımının geliştirilmesine yardımcı olacağını” söyledi.
Rocket Lab ve True Anomaly, bu ayın başlarında Victus Haze adlı bir görev için ayrı duyarlı uzay sözleşmeleri aldı. Bu sözleşme kapsamında her şirket, daha sonra hızla devreye alınacak ve yörüngedeki randevu operasyonları için hazırlanacak bir uzay aracı inşa edecek.