Dışişleri Bakanlığı yakında casus yazılım geliştirilmesine karıştığını söylediği kişilere vize kısıtlamaları uygulayacak. Pazartesi günü yayınlanan bir basın açıklamasında bakanlık, “ticari casus yazılımların geliştirilmesinde ve satışında yer alan veya bu işin içinde olanların yakın aile üyeleri olan” 13 kişinin ABD’ye girişini yasaklamak için adımlar attığını söyledi.
Bakanlığın açıklamasında “Bu kişiler, gazetecileri, akademisyenleri, insan hakları savunucularını, muhalif olan veya olmayan eleştirmenleri ve ABD Hükümeti personelini hedef alan bu teknolojinin kötüye kullanılmasını kolaylaştırdı veya bundan mali kazanç elde etti.” denildi.
Yaklaşan vize kısıtlamaları, Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından Şubat ayında uygulanan bir politikanın sonucu ve Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası‘nın 212 (a)(3)(C) Bölümü kapsamında yayınlandı. Onlara vize verilmesinin “Amerika Birleşik Devletleri açısından potansiyel olarak ciddi olumsuz dış politika sonuçları doğuracağı” belirtiliyor.
Infosecurity Magazine’ye göre, bu, ticari casus yazılım şirketlerine karşı daha geniş bir mücadelenin bir parçası olarak kabul ediliyor. Mart ayında, Hazine Bakanlığı, Predator casus yazılımın arkasındaki şirketin kurucusu Tal Dilian’a yaptırımlar uyguladı. Yaptırımlar ayrıca Dilian’ın şirketi Intellexa Consortium’u, Intellexa iş yöneticisi Sara Aleksandra Fayssal Hamou’yu ve şirketle ilişkili beş diğer varlığı hedef aldı.
Uluslararası Af Örgütü’nün Ekim 2023 tarihli bir raporuna göre Intellexa’nın Predator casus yazılımı gazetecileri, insan hakları çalışanlarını ve hatta iki Kongre üyesini hedef almak için kullanıldı. Yaptırımlar ABD vatandaşlarının ve işletmelerinin Dilian, Intellexa veya listelenen herhangi bir kuruluşla iş yapmasını yasaklıyor.
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında vize kısıtlamasıyla karşılaşacak 13 kişinin ismi yer almıyor.