Techinside Google News
Techinside Google News

İklim etkileri yurt içi hasılayı azaltacak!

Araştırmalara göre iklim etkileri yurt içi hasıla konusunda da olumsuz bir senaryoya neden oluyor. 2050 yılına kadar beşte bir azalma olabilir.
- Advertisement -

Araştırmacılar, halihazırda atmosferde bulunan CO2 emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğinin, insanlık karbon kirliliğini ne kadar agresif bir şekilde azaltırsa azaltsın, 2050 yılında küresel GSYİH’yı yaklaşık 38 trilyon dolar veya neredeyse beşte biri kadar küçülteceğini söyledi.

İklim etkileri yurt içi hasılada beşte bir azalmaya neden olabilir

Nature dergisinde yayımlanan rapora göre, yüzyılın ortasından sonra daha da yıkıcı ekonomik etkilerden kaçınmak için sera gazı emisyonlarını olabildiğince hızlı bir şekilde azaltmak hayati önem taşıyor. Çalışma, gezegenin 19. yüzyılın ortasındaki seviyenin iki santigrat derecenin üzerinde önemli ölçüde ısınması durumunda, iklim değişikliğinin ekonomik etkilerinin 2100 yılına kadar yılda on trilyonlarca doları artırabileceğini gösteriyor.

Dünyanın ortalama yüzey sıcaklığı şimdiden bu referans değerinin 1,2 derece üzerine çıktı; bu, sıcak hava dalgalarını , kuraklıkları, selleri ve yükselen denizler nedeniyle daha yıkıcı hale gelen tropik fırtınaları artırmaya yetecek kadar arttı. Araştırmacılar, küresel ısınmayı 2°C’nin altına düşürmek için gereken yıllık yatırımın (2015 Paris Anlaşması’nın temel hedefi) önlenecek zararların küçük bir kısmı olduğunu buldu.

Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nde (PIK) karmaşıklık bilimi uzmanı olan baş yazar Max Kotz, 2C eşiğinin altında kalmanın, yüksek emisyon senaryosunda “ortalama bölgesel gelir kaybını yüzde 60’a kıyasla yüzde 20 ile sınırlayabileceğini” söyledi. Ekonomistler iklim hasarlarını önlemek için ne kadar harcama yapılması gerektiği konusunda hemfikir değiller. Bazıları şimdi büyük yatırım çağrısında bulunurken, diğerleri toplumlar daha zengin ve teknoloji daha gelişmiş olana kadar beklemenin daha uygun maliyetli olacağını savunuyor.

Yazarlar ve diğer uzmanlar, yeni araştırmanın bu tartışmayı görmezden geldiğini, ancak ekonomik etkilere ilişkin göz kamaştırıcı tahmininin kısa vadede iddialı eylemlere zemin hazırlamaya yardımcı olduğunu söyledi. PIK’te araştırmacı olan ortak yazar Leonie Wenz, “Hesaplamalarımız bu tür maliyet-fayda analizleriyle son derece alakalı” dedi.

AFP’ye verdiği demeçte, bunların aynı zamanda iklim etkilerine uyum sağlamaya yönelik hükümet stratejilerine, iş dünyası için risk değerlendirmelerine ve küresel ısınmaya neredeyse hiç katkıda bulunmayan gelişmekte olan ülkelere yönelik tazminat konusunda BM liderliğindeki müzakerelere bilgi verebileceklerini söyledi. Araştırmaya göre, iklim hasarlarından dolayı ekonomileri zaten küçülen çoğu tropik ulusun bu durumdan en çok etkileneceği ortaya çıktı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir