Elon Musk, Twitter’ı satın alıp adını X olarak değiştirdiğinden beri bir dizi yenilik gerçekleştirdi. Mavi tik doğrulama hizmetinin satışa açılması gibi yeniliklerin pek çoğu kullanıcılardan eleştiri alırken platform da hızla bir dezenformasyon kaynağına dönüştü. Şimdi ise Elon Musk özellikle yapay zekâ bot hesaplar ile artan bu dezenformasyonu engellemek için çareler arıyor.
Musk web sitesindeki değişiklikler hakkında paylaşım yapan bir X hesabına verdiği yanıtta, yeni hesaplardan küçük bir ücret talep etmenin “bot saldırısını” durdurmanın “tek yolu” olduğunu söyledi. CAPTCHA gibi doğrulama araçlarına atıfta bulunan Musk, “Mevcut yapay zekâ (ve trol çiftlikleri) ‘bot musunuz’ sorusunu kolaylıkla geçebiliyor” dedi.
Musk daha sonra başka bir kullanıcıya yanıt verirken, yeni hesapların oluşturulduktan üç ay sonra ücret ödemeden gönderi paylaşabileceklerini de ekledi. Dolayısıyla amaç, bir anda binlerce yeni hesap açıp dezenformasyon yayan bot saldırılarını durdurmak gibi gözüküyor. Sosyal platformla ilgili pek çok duyuruda olduğu gibi, bu politikanın ne zaman geçerli olacağı ve yeni kullanıcıların hangi ücretleri ödemek zorunda kalabileceği konusunda şu anda hiçbir ayrıntı yok.
Geçtiğimiz Ekim ayında X, Yeni Zelanda ve Filipinler’de doğrulanmamış yeni kullanıcılardan yıllık 1 dolar ücret almaya başlamıştı. Bu bölgelerden platforma kaydolan yeni ücretsiz kullanıcılar gönderileri okuyabiliyor ancak onlarla etkileşime giremiyordu. İçerik göndermek, gönderileri beğenmek, yeniden göndermek, yanıtlamak, yer imlerine eklemek ve alıntı yapmak için ücret ödemeleri gerekiyordu. Bunun bir anlamda deneysel bir çalışma olabileceği ve şimdi Musk’ın diğer bölgelere de benzer bir ücret uygulayabileceği konuşuluyor.
Bu ayın başlarında X, platformun spam hesaplarda büyük bir temizlik başlattığını söylemiş ve kullanıcıları takipçi sayılarının etkilenebileceği konusunda uyarmıştı. Ancak, yeni kullanıcılardan ücret alma planıyla sosyal medya şirketi bot sorununu daha iyi çözmeyi hedefliyor gibi görünüyor.
Musk gerçekten yapay zekâdan şikayetçi mi?
Bu arada Elon Musk bir yandan yapay zekâ botlarıyla mücadele etmekten bahsederken, geçen yıl X, şirket politikasını, herkese açık paylaşımların makine öğrenimi algoritmalarını veya yapay zekâ modellerini eğitmek için kullanılabileceğine dair bir madde içerecek şekilde güncelledi. Ayrı olarak, Temmuz 2023’te Musk, AI şirketi xAI’nin modelleri eğitmek için herkese açık gönderileri kullanacağını söyledi. Dolayısıyla ortada tutarsız bir yaklaşım var gibi görünüyor.
Bu ayın başlarında xAI, Grok sohbet robotunu aylık 8 dolar ödeyen Premium X kullanıcılarının kullanımına sundu. Sohbet robotu daha önce Premium+ katmanı için aylık 16 dolar ödeyen kullanıcılar tarafından kullanılabiliyordu. Geçtiğimiz hafta Fortune, X’in Grok’u kullanıcıların gönderi oluşturması için kullanılabilir hale getirmeyi planladığını bildirdi.