Techinside Google News
Techinside Google News

Herkes bu firmaların peşinde

- Advertisement -

WhatsApp, sevilen, popüler bir anında mesajlaşma yazılımı olarak büyük ilgi topladığında, bir anda Facebook’un da dikkatini çekti ve 22 milyar dolar ödeyerek WhatsApp’ı satın aldı. Aynı şekilde Oculus Rift, sanal gerçeklik teknolojileri geliştiren kendi halinde bir şirket iken, Zuckerberg’in dikkatini çekti ve 2 milyar dolarlık bir satın alma gerçekleşti.

Diğer teknoloji firmaları da boş durmadılar, Intel, drone teknolojileri geliştiren bir şirket satın aldı, Google askeri robotlar üreten bir şirketi bünyesine kattı, 3,2 milyar dolar ödeyerek bir termostat şirketini satın alması da herkesi şaşırtmıştı. Dell 67 milyar dolar ödeyerek EMC’yi satın aldı, Microsoft’un yüz yıllık Nokia’yı satın alması da büyük bir sürprizdi. Google’ın yıllar önce 4 milyar dolar ödeyerek YouTube isimli yeni kurulmuş bir video paylaşım servisini satın alması ise medyanın gündemine bomba gibi düşmüştü. 4 Milyar dolar rakamı ise o yıllarda insanların hayallerini zorlayan bir rakamdı.

Teknoloji dünyasında bunlar gibi sayısız satın alma haberine şahit olduk. 2016 da farklı bir yıl olmayacak. Büyük teknoloji firmaları, ceplerinde milyarlarca dolarla, teknoloji dünyasında umut vadeden küçük şirketlerin peşinde koşuyorlar. Peki bu yıl, teknoloji sermayesinin peşinde olduğu o şirketler hangileri?

1-Groupon

Peşindeki firma: Google

groupon-ceo[1]

Google, aslında 2012’den beri Groupon’ın peşinde. Google’ın elindeki dev tüketici verisi ile Groupon’un iş dünyasındaki büyük bağlantıları ve indirim kampanyaları birleştiğinde, Google için çok büyük bir gelir kaynağı oluşacak. Ancak Groupon son derece inatçı ve dört yıldır teklifleri geri çeviriyor. Öte yandan 2014’de 11 dolar olan hisse değeri bugün 2,6 dolar seviyesine kadar indi. Dolayısıyla şirketin değeri %76 kayıpla karşılaştı ve artık eskisinden daha da cazip bir hedef haline geldi.

2-Yelp

Peşindeki firma: Google, Yahoo, Priceline

The Yelp Inc. logo is displayed in the window of a restaurant in New York, U.S., on Thursday, March 1, 2012. Yelp Inc., the site that lets users review everything from diners to dentists, is set to price it's IPO tonight and could potentially raise as much as $100 million, which would value the company at about $838 million. Photographer: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images
The Yelp Inc. logo is displayed in the window of a restaurant in New York, U.S., on Thursday, March 1, 2012. Yelp Inc., the site that lets users review everything from diners to dentists, is set to price it’s IPO tonight and could potentially raise as much as $100 million, which would value the company at about $838 million. Photographer: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

Foursquare gibi, mekan tanıtan ve indirim imkanları sağlayan bir şehir rehberi görevi gören Yelp, yine kullanıcılarına satacak ürünler ve teklif edecek indirimler arayan Google ve Yahoo’nun hedefinde bulunuyor. Yine otel, restoran, mekan arama motoru olan Priceline da Yelp ile yakından ilgileniyor. Yelp’in iki yıl önceki 98 dolarlık hisse değeri ise şu anda 22 dolar seviyesinde geziniyor.

3-GrubHub

Peşindeki firma: Amazon, Yelp

grubhub441-insidelarge[1]

Türkiye’deki YemekSepeti’ne benzer bir yiyecek sipariş servisi veren GrubHub 500’dan fazla şehirde 30 bin restoranla çalışıyor. Hergün sayısız sipariş üzerinden büyük bir kazanç sağlayan GrubHub’da son bir senedir işler çok da iyi gitmiyor. Rakiplerin piyasaya girmesiyle hisse değerleri 45 dolardan 21 dolara kadar indi. Mekan, restoran tavsiye servisi Yelp ile online alışveriş hizmeti veren Amazon, GrubHub’l satın almak için peşinde koşuyor.

4-Pandora

Peşindeki firma: Sirius

Pandora_Radio_Unblocked[1]

İnternet radyo servisi Pandora’nın hisseleri, 2011’den beri New Yok borsasında işlem görüyor. Evlerde ve otomobillerde dinlenen Pandora’ya radyonun geleceği olarak bakılıyordu. Stream müzik servisi Sirius ise Pandora’yı satın alarak özellikle otomobillerde ücretli abonelik sistemiyle daha gelişmiş müzik servisleri sunmak istiyor. Pandora’nın hisse değerleri ise 2014’te 38 dolarken şu sıralarda 10 dolar seviyesinde seyrediyor.

5-TripAdvisor

Peşindeki firma: Google, Priceline

tripadvisor_3211288b[1]

Otel ve konaklama merkezi arama ve rezervasyon yapma hizmeti veren tripadvisor, çok sayıdaki otel arama motorundaki farklı fiyatları kaşrılaştıma imkanı verdiği için büyük ilgi gördü. Kendi otel arama motoru da olan ve turizm hizmetlerine büyük önem veren Google da TripAdvisor’ın peşinde. Yine aynı sektörde faliyet gösteren Priceline da TripAdvisor’u kendi renklerine katmak için Google ile yarışıyor. Öte yandan TripAdvisor tarafında işler gayet iyi gidiyor. 2014’te 80 dolarlar seviyesinde olan şirket hisse değerleri 2015’te 100 dolar seviyesini gördü. Dolayısıyla TripAdvisor, masada oldukça nazlanacak ve çok yüksek fiyatlar isteyecek.

6-Twitter

Peşindeki firma: Google, AOL, Yahoo, Facebook

jack-dorsey-241213[1]

Facebook ile aynı dönemlerde ortaya çıkan Twitter, sosyal medya kavramının temellerini atan servislerden biri olarak kabul ediliyor. Dünya çapında büyük ilgi görmesine rağmen bu ilgiyi bir türlü nakite çevirmekte başarılı olamayan firma sürekli Facebook’un gölgesinde kalıyor. Sosyal medyada reklam vermek isteyen şirketlerin Twitter yerine Facebook’u tercih etmelerinin mağduru olan Twitter son kurşun olarak daha önce şirketten kovdukları, şirketin kurucusu ve hissedarı Jack Dorsey’i yeniden CEO görevine getirdi. Dorsey şimdi elindeki tüm güçle Twitter’ı ayaklandırmak için uğraşıyor ancak başarılı olamazsa Twitter hissedarları eninde sonunda dev şirketlerin bol sıfırlı tekliflerinden en büyüğünü kabul ederek kendi ceplerini doldurarak yeni yatırımlara yelken açma yoluna gidecekler. İşte o an geldiğinde ise masaya en büyük teklifi koymak için sıradan bekleyenler, Google, AOL (Time Warner), Yahoo ve Facebook. Üstelik şirketin değeri de hızla eriyor, iki yıl önce hisse başına 60 dolar olan değeri bugün hisse başına 20 dolara inmiş bulunuyor. Hissedarların, şirket iyice erimeden büyük teknoloji şirketleri arasında rekabeti kızıştırıp Twitter’ı değerinden daha yüksek bir fiyata satma kararı almaları da an meselesi.

7-Shutterfly

Peşindeki şirket: Belli değil

Shutterfly-photobook[1]

1999’da kurulan Shutterfly, online fotoğraf sipariş servisi veriyor. Dijital fotoğraflarınızı servise gönderiyorsunuz ve kısa süre sonra fotoğraflarınızın fotoğraf kağıdına basılmış, isterseniz çerçevelnemiş, dilerseniz farklı şekilde formatlandırılmış baskıları kapınıza kadar geliyor. New York borsadında 2014’te hisse başına 50 dolar değerle işlem gören Shutterfly, 2016’ya ise 35 dolarla başladı. Öte yandan 2014’ten beri şirketi satmak istiyor olsa da henüz istediği rakamı veren bir dev henüz çıkmadı ancak WhatsApp, Messenger, Instagram gibi servislerini aynı zamanda online bir sipariş servisine dönüştürmek isteyen Facebook gibi bir devin Shutterfly’ı satın alarak Instagram’a entegre etmesi çok şaşırtıcı olmayacaktır.

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir