Tesla, bunun yerine çabalarını; düşük maliyetli ve aynı küçük EV platformu üzerine inşa edilen planlı bir robotaksi üzerinde yoğunlaştıracak.
Tesla’nın birkaç yıldır bu iki araç üzerinde çalıştığı bildiriliyordu. Ancak Musk, henüz tamamen otonom bir araba üretmemiş olmasına rağmen, tipik bir arabaya mı yoksa direksiyonu veya pedalları olmayan bir arabaya mı öncelik vereceği konusunda tereddüt içerisinde.
Musk, gerçek anlamda düşük maliyetli bir Tesla fikrini ilk kez 2020’de ortaya attı. Ancak 2022’nin başlarında Tesla’nın yapacak çok işi olduğu için araba üzerinde çalışmayı bıraktığını söyledi.
Bu uzun sürmedi. Proje tekrar hayata geçti ancak şirket ve CEO, bunun tipik bir araba mı yoksa fütüristik bir robotaksi mi olması gerektiği konusunda ikiye bölündü.
Walter Isaacson, Musk’la ilgili son biyografisinde CEO’nun, mühendislerinin direksiyon simidi ve pedalları olan bir arabayı referans alma konusundaki ısrarlarına karşı 2022 ortalarında geri adım attığını anlattı.
Isaacson, Musk’ın sözlerini “Bu aracın temiz bir robotaksi olarak tasarlanması gerekiyor. Bu riski alacağız, eğer işler kötü giderse bu benim hatamdır.” diye aktardı. Bundan birkaç hafta sonra Isaacson, Musk’tan robotaksinin “her şeyi değiştireceğini” ve Tesla’yı “on trilyon dolarlık bir şirket” yapacağını söylediğini aktardı.
Ancak Isaacson, baş tasarımcı Franz von Holzhausen ve mühendislik başkan yardımcısı Lars Moravy’nin daha geleneksel bir araba versiyonunu “gölge proje” olarak sürdürdüklerini yazdı.
Isaacson’a göre, Eylül 2022’de Moravy ve von Holzhausen, Musk’a her yıl %50 büyüme hedefine ulaşmak için ucuz, küçük bir araca ihtiyaç duyduklarını söyledi. Ayrıca, iki farklı modeli çalıştırmak için aynı platformu kullanma planını da açıkladılar.
Isaacson’a göre Musk, 25.000 dolarlık arabanın, Tesla’nın ünlü orijinal “ustalık planının” nihai hedefi olmasına rağmen “gerçekten heyecan verici olmadığını” söyledi. Ancak 2023’ün başlarında Musk, yardımcıları tarafından ortaya konan planı ileriye taşımaya karar vermişti.
Reuters’in geleneksel otomobil projesinde çalışmaların robotaksi yaklaşımı lehine durdurulduğunu gösteren dahili belgelere dayandırmasıyla bu plan artık sorgulanıyor.
Musk’ın 2023’te bu planı kabul etmesinden bu yana işler değişti. Isaacson’ın kitabı, Musk’ın Meksika’da bir fabrika açmaya çalışmasının nedeninin, her iki aracı da orada üretme isteğiyle ilgili olduğunu açıklıyor. Ancak Musk hızla iki aracı Teksas’ta üretmeye yöneldi.
Musk o zamandan beri yatırımcılara Tesla’nın Meksika tesisini geliştirme konusunda yüksek faiz oranları nedeniyle “tam gaz” ilerlemekten geri adım attığını söyledi. Ve Tesla, Çin’de rekabetçi kalabilmek ve Çin dışındaki rekabete karşı büyük avantajını sürdürmek amacıyla geçen yılı en çok satan modellerinin fiyatlarını düşürerek geçirdi.