Techinside Google News
Techinside Google News

iPhone modelleri, Baidu’dan yapay zeka desteği alabilir!

Gelecekte, Çin'deki iPhone modelleri, Baidu'nun ERNIE sohbet botu tarafından desteklenen yapay zeka özelliklerini içerebilir.
- Advertisement -

Wall Street Journal’ın Cuma günü yayınlanan ve konuya aşina olan insanlardan alıntı yapan haberine göre Apple, makine öğrenimi teknolojisini Orta Krallık’ta satılan iPhone modellerine entegre etmek için Çinli web deviyle görüşmelerde bulunuyor gibi görünüyor.

Cupertino, yapay zeka hedeflerini desteklemek için Google’ın ve OpenAI’in üçüncü taraf modellerini iDevices’e entegre etmeyi araştırıyor. En azından Çin’de bunu yapmak engellerle karşılaşabilir.

Geçen yaz Çinli yetkililer, modellerin halka açılmadan önce düzenleyiciler tarafından incelenmesini gerektiren kurallar koydu. Bu muhtemelen hükümet politikasıyla bağdaşmayan tepkiler üretmelerini önlemek için korkulukların mevcut olmasını sağlamak içindi.

2023’ün başlarında piyasaya sürülen ERNIE, Baidu‘nun ChatGPT tarzı geniş dil modeli girişimi ve kendi kendini sansürleyebiliyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping hakkında soru sorulduğunda sohbet robotu sessiz kalırken, Tiananmen Meydanı’ndan Uygur azınlıklara yönelik muameleye kadar diğer siyasi sorular tamamen reddedildi.

Apple zaten Çin’de satılan iPhone modellerinde varsayılan arama motoru olarak Baidu’yu kullanıyor, bu nedenle Cupertino’nun bu ilişkiyi yapay zekayı da içerecek şekilde genişletmeyi düşünmesi şaşırtıcı değil.

Apple, ERNIE’yi Çin pazarındaki cihazlarına entegre ederse bu ilk olmaz. Samsung, Çin’de satılan Galaxy akıllı telefonlarında halihazırda Baidu’nun ERNIE sohbet botunu kullanıyor. Dünyanın geri kalanında Güney Koreli elektronik devi Google’ın Gemini’sine güveniyor.

Yakın zamana kadar Apple, pazarlamasında AI terimini kullanmaktan büyük ölçüde kaçındı; akıllı telefonlarında, tabletlerinde ve Mac’lerinde yer alan yetenekleri tanımlamak için makine öğrenimi terimini tercih etti.

Çin'in en büyük teknoloji şirketlerinden Baidu, yapay zeka çipleri için ABD'li Nvidia yerine Çinli Huawei'yi tercih etti.

Apple’ın yazılımı, ister fotoğraf işlemek, ister nesne algılama, optik karakter tanıma gerçekleştirmek veya kullanım kalıplarınıza göre uygulamalar önermek olsun; ML’yi halihazırda kapsamlı bir şekilde kullanıyor. Bu işlemlerin çoğu, mümkün olan yerlerde cihazın entegre sinirsel işlem biriminde (NPU) çalıştırılıyor.

Bu arada, Apple balonunun dışında “AI” PC’ler ve akıllı telefonlarla dolup taşıyoruz. Intel, AMD ve Qualcomm, gelişmiş modelleri bulutta kullanmak yerine kişisel cihazlarda yönetmek için entegre sinir ağı hızlandırıcılarına sahip çipleri duyurdu.

Muhtemelen bunun ışığında Apple, pazarlamasında yapay zekayı benimsemeye başladı. iGiant, yakın zamanda piyasaya sürülen M3 MacBook Air’i “yapay zeka için dünyanın en iyi tüketici dizüstü bilgisayarı” olarak lanse etti ve yüksek lisans ve dağıtım modellerini makinede yerel olarak “mükemmel performansla” çalıştırma yeteneğini vurguladı.

Ancak şu anda Apple’ın yüksek lisans eğitimlerini kendi işletim sistemine mi yerleştirmeyi yoksa bunun yerine bunları uzak modellere API çağrıları kullanarak entegre etmeyi mi planladığı belli değil.

Haziran ayında WWDC’de Apple’ın yapay zeka stratejisi hakkında daha fazla bilgi edinebileceğimizden şüpheleniyoruz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir