Çoğu zaman akıllı telefon pazarlamasının, şirketlerin reklamını yapmaktan hoşlandığı gerçek özelliklerin çok ötesinde olduğunu göreceksiniz. Örnek olarak 5G’yi ele alabiliriz. Yeni nesil ağ iletişimi 2019’da akıllı telefonlarda yaygın olarak kullanılabilir hale gelse de çoğu operatör bu hızları tüm kullanıcılara hemen sunmadı. Beş yıl sonra bile, en iyi 5G telefonlardan hangisine sahip olursanız olun, internet bağlantısı için LTE’ye güvenmek zorunda kaldığınız kırsal alanlar bulacaksınız.
Yapay zeka akıllı telefon arasındaki ilişki
Artık teknolojideki en son trend yapay zeka. Akıllı telefon pazarlamacıları bu terimi benimsemiş ve gerçekten de onunla çalışmışlar yürütüyor. Şu ana kadar 2024’te piyasaya sürülen neredeyse her akıllı telefon, hayatı kolaylaştırmayı ve favori cihazlarınızla etkileşim şeklinizi değiştirmeyi vaat eden yapay zeka destekli bir tür yeniliğe sahip. Sorun şu ki bu özellikler yapay zeka satışçılarının inandırdığı kadar yenilikçi değil ve birçoğu geçen yıl manşetlere çıkan yapay zeka platformları tarafından bile desteklenmiyor. Dolayısıyla, bir akıllı telefon pazarındaysanız, şu anda belirli bir cihazda hangi mobil yapay zeka özelliklerinin mevcut olduğu konusunda endişelenmenize gerçekten gerek yok.
“Mobil yapay zeka özellikleri” ifadesi, potansiyel alıcılardan, her şeyi yapabilen bir akıllı telefonu içeren belirli bir imaj talep ediyor. Iron Man’den JARVIS veya Halo’dan Cortana gibi, yapay zeka destekli bir akıllı telefon, eğer bu bir bilimkurgu evreninde geçiyor olsaydı, takviminizi düzenleyebilecek, randevular alabilecek ve sizin için sayısız görevi yerine getirebilecek tam bir sekreter görevi görecekti.
Elbette yapay genel zekanın işlevselliğinin yakınında bile değiliz. Elbette, Google Gemini tüyler ürpertici e-postalar yazabiliyor ve Sora ders kitaplarındaki “tekinsiz vadi” tanımına eşlik etmesi gereken videolar üretebiliyor. Ancak bu, üretken yapay zekadır ve gerçek asistan görevleri söz konusu olduğunda, teknolojinin mobil versiyonu, yıllardır ortalıkta olan Alexa gibi sanal asistanlarınkini zar zor aşabildi.
Bu, teknolojinin zamanla daha iyi olmayacağı anlamına gelmiyor. Bu yıl Samsung Galaxy S24, Snapdragon 8 Gen 3 sayesinde cihaz içi üretken yapay zeka işlevselliğine sahip ilk cihazlardan biri olurken, Google, kayıt özetlerini ve tahmine dayalı yanıtlarını güçlendirmek için Gemini Nano’yu Aralık ayında Pixel 8 Pro’ya getirdi. Yerel LLM’ler, desteklenen herhangi bir görev için internete bağlanmanın gerekli olmamasını sağlarken, bulut tabanlı işleme, teknolojinin daha uygun fiyatlı cihazlara getirilmesine yardımcı oluyor. Ancak 2024’te, pazarlama ne kadar ikna edici olursa olsun yapay zeka özellikleri satın alma kararınızı etkilemeyecek.